Val de concedieri în China în contextul epidemiei de coronavirus: un oficial de la Comisia Sanitară Naţională va gestiona situaţia în provincia Hubei

Val de concedieri în China în contextul epidemiei de coronavirus: un oficial de la Comisia Sanitară Naţională va gestiona situaţia în provincia Hubei

FOTO AFP/ China Out

Preşedintele Comisiei Sanitare a provinciei Hubei şi secretarul Partidului Comunist pentru această Comisie au fost concediaţi marţi din cauza modului în care au gestionat epidemia de coronavirus, relatează BBC şi The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei doi sunt cei mai înalţi oficiali care şi-au pierdut posturile de la izbucnirea epidemiei de coronavirus. Funcţiile lor vor fi preluate de directorul adjunct al Comisiei Sanitare Naţionale, Wang Hesheng.
 
Directorul adjunct al Crucii Roşii din Hubei, organizaţie controlată de stat, a fost de asemenea demis din cauza „neglijenţei” în ceea ce priveşte gestionarea donaţiilor.
 
Potrivit presei de stat, de la începutul epidemiei au avut loc sute de concedieri, şi anchete în Hubei şi alte provincii chineze.
 
Îndepărtatea din funcţie poate însemna în unele cazuri retrogradare – însă cei concediaţi pot primi şi o pedeapsă din partea Partidului Comunist. Acest lucru s-a întâmplat în cazul directorului adjunct al Crucii Roşii din Hubei – care a primit „un avertisment de nivel grav în cadrul partidului, precum şi penalizări administrative”, potrivit presei de stat.
 
La începutul acestei luni, preşedintele adjunct al biroului de statistică din Wuhan a fost de asemenea demis fiind sancţionat în mod similar pentru „încălcarea regulamentelor în privinţa distribuirii măştilor”.
 
Moartea doctorului chinez care a încercat să avertizeze asupra coronavirusului la începuturile epidemiei, dar a fost ameninţat de autorităţi, a stârnit valuri de revoltă în spaţiul public chinez mai multe voci cerând „libertatea de a vorbi liber”.
 
Beijing a trimis la Hubei o echipă a celei mai înalte agenţii anticorupţie pentru a investiga modul în care a fost tratat doctorul Li de către poliţie.
 
Luni în provincia Hubei s-a înregistrat un nou record al numărului de decese într-o singură zi: 103. Peste 1000 de persoane au murit în China.
 
Totuşi numărul de noi cazuri confirmate a scăzut cu 20% faţă de ziua precedentă – de la 3.062 la 2.478, în condiţiile în care la nivel global sunt peste 40.000 de cazuri confirmate.
 
Corespondentul BBC în China, Stephen McDonell, a scris pe Twitter că Comisia sanitară din China a schimbat modul în care numără noile cazuri de infectare.
 
Astfel, scăderea recentă a numărului de cazuri s-ar putea explica prin faptul că pacienţii care sunt testaţi pozitiv. dar care nu prezintă simptome de infecţie nu sunt puşi la socoteală în raportul zilnic asupra noilor cazuri confirmate.
 
    
Numărul de cazuri confirmate inclusiv cei aflaţi în carantină în Japonia pe vasul de croazieră Diamond Princess:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: