Urme de coronavirus au fost detectate pe vasul Diamond Princess la 17 zile după evacuarea pasagerilor. Sunt acestea infecţioase?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasul de croaziera Diamond Princess FOTO Twitter
Vasul de croaziera Diamond Princess FOTO Twitter

Potrivit unui raport publicat luni de cercetători ai Centrelor de Prevenţie şi Control al Bolilor (CDC), urme ale noului coronavirus SARS-CoV-2 au fost detectate în cabinele pasagerilor navei de croazieră Diamond Princess la peste două săptămâni de aceştia au părăsit vasul, relatează MSN, care citează Bloomberg. Totuşi sunt acestea capabile să producă infectarea?

În raportul său săptămânal, echipa de cercetători a departamentului de morbiditate şi mortalitate al Centrelor de Prevenţie şi Control al Bolilor, a transmis că au fost inspectate camerele pasagerilor infectaţi cu coronavirus - atât ale celor simptomatici, cât şi ale celor asimptomatici. Experţii nu au putut determina dacă urmele de coronavirus descoperite pe suprafeţele cabinelor în care au stat persoane contaminate sunt capabile să declanşeze infecţii.

Vasul de croazieră Diamond Princess, cu 3.700 de persoane la bord, carantinat în februarie două săptămâni în portul japonez Yokohama, şi evacuat complet la sfârşitul lunii, a fost la un moment dat cel mai extins focar epidemic din afara Chinei: peste 700 de persoane au contractat virusul. Raportul CDC a mai explicat că pasagerii navei de croazieră au răspândit virusul mai ales în zilele de dinaintea instituirii carantinei: în schimb, rata infecţiilor a crescut în rândurile echipajului de la bord. Mai mulţi experţi în boli infecţioase au denunţat faptul că un vas de croazieră unde oamenii sunt blocaţi în număr mare în spaţii foarte restrânse este un loc nepotrivit pentru carantină.

Potrivit unui studiu recent publicat în New England Journal of Medicine, virusul rezistă pe plastic şi oţel inoxidabil până la trei zile, deşi la niveluri care se reduc semnificativ cu trecerea timpului, fiind în schimb mai puţin stabil pe cupru, până la 4 ore, şi pe carton, unde dispare după 24 de ore.

Însă cel mai recent raport al cercetătorilor americani, care au detectat virusul pe vasul de croazieră Diamond Princess după 17 zile, a vizat cabinele care nu au fost dezinfectate. 

Studiul publicat  în New England Journal of Medicine de o echipă de lucru de la institutele Naţionale de Sănătate, CDSC, UCLA şi Universitatea Princeton, care a arătat şi că virusul rămâne în aerosoli câteva ore, a transmis într-un comunicat că virusul este „detectabil” pe suprafeţele analizate: plastic, carton, inox, rezistând o perioadă determinată de timp, mai mult sau mai puţin.

Totuşi rezultatele nu sunt menite să dovedească faptul că virusul se transmite prin aer şi nu sugerează în niciun fel că rezistenţa pe diferite suprafeţe îl face un vehicul de transmitere în condiţii de mediu reale, scrie New Atlas. Experimentul cercetătorilor se axează pe rata de degradare a particulelor virale în diferite medii denumită half-life, şi anumite intervalul de timp în care 50% din acestea mor. Înţelegerea duratei de viaţă a unui virus este esenţială pentru stabilirea măsurilor de prevenţie eficiente, mai ales în spitale.

De exemplu, pe suprafeţele din oţel inoxidabil virusul  are o durată medie de viaţă de 13 ore.  Cu toate acestea virusul nu a scăzut sub pragul de detecţie timp de aproape trei zile, astfel că, trag concluzia cercetătorii, rămâne detectabil timp de 2, 3 zile.

„Faptul că poţi identifica urme de virus pe o suprafaţă nu înseamnă neapărat că este infecţios”, a explicat Gregory Poland, cercetător în domeniul vaccinurilor de la clinica Mayo. Perioada de timp în care o suprafaţă rămâne infecţioasă depinde de mulţi factori de mediu care nu pot fi estimaţi într-un studiu de laborator: de exemplu, căldura şi lumina pot influenţa rata de degradare a virusului. În plus, rezistenţa unui virus pe o suprafaţă este determinată în mod semnificativ de cantitatea de virus ajunsă pe acea suprafaţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite