Moartea misterioasă a unui om de ştiinţă chinez care a depus brevetul pentru un vaccin anti-COVID înainte ca pandemia să fie declarată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin covid FOTO Shutterstock

Yusen Zhou, unul dintre oamenii de ştiinţă chinezi care a depus brevetul pentru un vaccin anti-COVID-19, înainte ca pandemia să fie declarată, a murit în mod misterios câteva săptămâni mai târziu, potrivit presei străine.

Primul caz de Covid a fost raportat la Wuhan în decembrie 2019 - dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a declarat o pandemie decât pe 11 martie 2020.

Înseamnă că brevetul de vaccin a fost depus la scurt timp după ce China a recunoscut pentru prima dată că virusul SARS-CoV-2 se transmite de la om la om, şi cu două săptămâni înainte de declararea oficială a unei pandemii, scrie The Sun. 

Potrivit The Asutralian, omul de ştiinţă militar Yusen Zhou „a lucrat îndeaproape” cu cercetătorii de la Institutul de Virusologie din Wuhan, inclusiv cu directorul instituţiei, Shi Zhengli - supranumită „batwoman” pentru munca ei privind coronavirusul la lilieci. 

Presa internaţională relatează că Zhou a murit în mod misterios la mai puţin de trei luni după ce a depus brevetul pentru vaccin. De asemenea, potrivit The New York Post, moartea lui Zhou în luna mai a anului trecut a fost menţionată vag în presa din China, în ciuda faptului că a fost unul dintre cei mai importanţi oamenii de ştiinţă din ţară.

image

Informaţiile prezentate de jurnaliştii australieni indică faptul că vaccinul împotriva COVID-19 ar fi ajuns pe mâna chinezilor la scurt timp de la înmulţirea cazurilor în ţară. 

În trecut, Zhou a mai lucrat în instituţii din SUA, inclusiv la Universitatea din Minnesota şi la un centru din New York. 

În ultimele luni, teoria că noul coronavirus ar fi fost scăpat dintr-un laborator a ieşit la suprafaţă. Noul preşedinte al SUA, Joe Biden, a ordonat agenţiilor de informaţii să lanseze o anchetă pentru a stabili dacă noul coronavirus a fost creat de om. 

Noi dovezi, inclusiv rapoarte despre trei lucrători din laboratorul din Wuhan care s-au îmbolnăvit grav de simptome asemănătoare coronavirusului în noiembrie 2019, au forţat o reevaluare în rândul celor care se îndoiesc.

Guvernul chinez a decis să nu participe la investigaţiile ulterioare ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Biden a denunţat China şi a făcut apel la aliaţi să ajute „să o îndemne pe China să participe la o investigaţie internaţională cuprinzătoare, transparentă, bazată pe dovezi şi să ofere acces la toate datele şi dovezile relevante”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite