„Unitatea de decapitare” a armatei sud-coreene, ce are misiunea de a-l elimina pe Kim Jong-un, caracterizată ca ineptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O recent formată unitate de trupe speciale a armatei sud-coreene, ce ar avea misiunea de a-l elimina pe Kim Jong-un în cazul unui conflict armat, a fost caracterizată de către experţii militari ca fiind ineptă, riscând să fie „eliminată” în cazul unei misiuni în Coreea de Nord.

În contextul în care Phenianul şi-a intensificat testele balistice şi nucleare în anul trecut, unul dintre răspunsurile Seulului a fost crearea unei unităţi de trupe speciale, compusă din 2,000 de militari, a cărei principală misiune, în cazul unui conflict, ar fi eliminarea conducerii nord-coreene.

Oficialii din serviciile de informaţii sud-coreene susţin că această decizie i-a alimentat temerile liderului nord-coreean că şi-ar putea găsi sfârşitul prematur în urma „unei misiuni de decapitare”. Aceştia le-au declarat oficialilor sud-coreeni că această ştire l-a determinat pe liderul nord-coreean să adopte o serie de măsuri, precum utilizarea altor vehicule decât cele oficiale sau reducere activităţilor în aer liber, pentru a nu fi observat de către serviciile de informaţie americane.

Mai mulţi experţi militari din Seul au ridicat o serie de îndoieli cu privire la mult-lăudata unitate, susţinând că aceasta nu are în dotare armamentul necesar, echipamentul şi sprijinul logistic şi că ar fi incapabilă să-şi îndeplinească misiunea.

„Armata sud-coreeană nu are mijloace de transport destinate infiltrării în teritoriul inamic, capabile să zboare la o altitudine joasă, precum au Statele Unite - deşi se urmăreşte transformarea a patru avioane de transport vechi pentru această misiune”, a afirmat Lee Il-woo, secretarul general al unui grup de experţi în materie de securitate, „Korean Defense Network”.

„Chiar şi modernizate, aceste avioane nu pot transporta mai mult de 300 de militari, aşa că dacă această unitate va ajunge vreo-odată la Phenian, este foarte probabil  să fie eliminată de unităţile bine înarmate ale gărzii de comandă nord-coreene”, a completat acesta.

Lee Il-woo a explicat că această unitate este echipată cu armamentul standard al armatei sud-coreene, precum arma de asalt K2 - în contrast cu strategia armatei americane, unde trupele speciale SEALs primesc cel mai modern echipament. „Unitatea nu este dotată cu echipamentul necesar pentru îndeplinirea acestei misiuni”.

Ministerul Apărării sud-coreean a refuzat să comenteze aceste critici, afirmând că „depune eforturi pentru atingerea capabilităţii de luptă în cel mai scurt timp posibil”.

Această unitate - numită oficial „brigada misiunii speciale” - suferă şi de lipsa generală a armatei sud-coreene a sistemelor de recunoaştere, precum sateliţi sau drone de ultimă generaţie.

„Coreea de Sud are probleme serioase în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente de recunoaştere... aici suntem total dependenţi de Statele Unite”, a afirmat Shin Jong-woo, cercetător în cadrul Korea Defence and Security Forum.

„Principala prioritate ar trebui să fie achiziţionarea de echipamente de recunoaştere şi supraveghere, astfel încât să avem informaţii în timp real cu privire la mişcările conducerii nord-coreene”, a afirmat Jang Young-geun, consilier al ministerului de Apărare sud-coreean.

Coreea de Sud nu operează şi nu deţine proprii sateliţi militari, fiind nevoită să se bazeze pe Statele Unite pentru informaţii.

Pe lângă confruntarea directă cu forţele nord-coreene, unitatea de comandă sud-coreeană în eventualitatea unei asemenea misiuni, ar întâmpina probleme serioase în a naviga terenul dificil şi multitudinea de buncăre şi tuneluri secrete ale Coreei de Nord.

„Nu dispunem de surse de informaţii umane din interiorul Coreei de Nord, aşa că va fi dificil să pătrundem în această ţară, şi în special palatele prezidenţiale ale lui Kim Jong-un”, a afirmat Bong Young-shik, expert cu privire la Coreea de Nord din cadrul universităţii Yonsei.

„În eventualitatea declanşării misiunii de decapitare a-l găsi pe Kim Jong-un va fi foarte dificil”, a afirmat Jang Young-geun. „Chiar şi cu capabilităţile de care dispun Statele Unite, tot le-au trebuit 11 ani de zile să-l găsească pe Osama bin Laden”.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite