Unchiul lui Kim Jong-un a murit sfâşiat de câini, fiind aruncat dezbrăcat într-o cuşcă cu 120 de patrupede înfometate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jang Song-thaek, la proces FOTO Reuters/Yonhap
Jang Song-thaek, la proces FOTO Reuters/Yonhap

Unchiul liderului de la Phenian, Jang Song-thaek, executat pe 12 decembrie, a murit după ce a fost aruncat dezbrăcat într-o cuşcă în care se aflau 120 de câini înfometaţi, susţine publicaţia prochineze Wen Wei Po, din Hong Kong.

Pe 13 decembrie, agenţia oficială nord-coreeană KCNA a confirmat execuţia lui Jang Song-thaek, unchiul liderului Kim Jong-un, şi a cinci consilieri apropiaţi acestuia, fără a fi precizată modalitatea de executare.

Potrivit publicaţiei prochineze Wen Wei Po, din Hong Kong, Jang Song-thaek a murit sfârşiat de câini, acesta şi consilierii lui fiind aruncaţi dezbrăcaţi într-o cuşcă în care se aflau aproximativ 120 de patrupede înfometate, scrie „The Independent”. Informaţia publicată iniţial de Hong Kong Wen Wei Po şi preluată de publicaţia „The Straits Times”, din Singapore, la 24 decembrie.

Relatările din Wen Wei Po arată că celor 120 de câini ţinuţi în cuşcă nu fuseseră hrăniţi timp de trei zile. Jang Song-thaek şi cei cinci consilieri apropiaţi lui au fost devoraţi de animale în aproximativ o oră, după aruncarea lor în cuşcă. Întreaga scenă a fost vizionată de sute de oficiali nord-coreeni, inclusiv de Kim Jong-un. Metoda de execuţia prin folosirea câinilor lihniţi, denumită „quan jue”, nu a fost confirmată de Coreea de Nord.

În timp ce informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente, unii susţin că sursa lor „a acţionat ca o portavoce a Partidului Comunist Chinez”, în timp ce alţii s-au întrebat dacă nu cumva ţara se foloseşte de acest ziar pentru a răspândi propagandă împotriva Coreei de Nord.

„Informaţiile oripilante descriu brutalitatea tânărului lider nord-coreean. Faptul că acestea au apărut într-un ziar controlat de Beijing arată că Chinei nu îi mai pasă de relaţiile cu regimul Kim”, afirmă „The Straits Times”. Acesta susţine că acuzaţiile oficiale de trădare împotriva lui Jang au implicat China de trei ori.

Jang Song-thaek, unchiul prin alianţă al tânărului lider Kim Jong-un, a fost arestat, judecat în cadrul unui proces expres şi executat la 12 decembrie, fiind acuzat de complot şi corupţie. Potrivit serviciilor de informaţii sud-coreene, numărul doi în ierarhia regimului totalitar ar fi încercat să preia controlul asupra exporturilor de cărbune.

Deşi agenţia de stat a Coreei de Nord a confirmat execuţia, prima declaraţie a liderului de la Phenian privind moartea unchiului său a fost făcută în cadrul discursului său de Anul Nou. „Partidul nostru a luat anul trecut măsuri decisive pentru eliminarea elementelor putrezite din sânul său”, a justificat Kim, criticând acte „antipartid, antirevoluţionare”. Această „epurare a contribuit şi la consolidarea unităţii partidului şi revoluţiei”, a declarat Kim Jong-un. Fără să-i fi rostit numele, liderul nord-coreean şi-a descris defunctul unchi drept „gunoi facţionar”.

Într-un editorial publicat în secţiunea de bloguri a cotidianului „The Washington Post”, autorul, Max Fisher, demontează teoria asasinării barbare a lui Jang Song Thaek. În primul rând, arată Fisher, sursa poveştii este un ziar din Hong Kong, Wen Wei Po, care nu citează la rândul său nicio altă sursă. Potrivit autorului, chiar şi după standardele scăzute ale presei chineze, Wen Wei Po este considerat prea puţin credibil. În al doilea rând, arată el, alte publicaţii din China au evitat subiectul şi, în al treilea rând, în acelaşi fel a procedat şi presa din Coreea de Sud.


Citeşte şi:

Epurare în masă în Coreea de Nord: sute de rude ale unchiului lui Kim Jong-un, trimise în lagărele de concentrare

După ce liderul Kim Jong-un a ordonat execuţia unchiului său Jang Song-thaek, provocând nelinişte în ţară şi în străinătate, surse din interiorul ţării au raportat că forţele de ordine au arestat alte sute de rude ale fostului Secretar de Stat. Potrivit unui informator, suspecţii au fost trimişi în lagăre de concentrare.

Şeful diplomaţiei americane: Execuţia numărului doi nord-coreean este un „semn de rău augur”

Execuţia unchiului liderului nord-coreean, joi, este un semn de instabilitate a regimului lui Kim Jong-un şi face şi mai necesară dezarmarea nucleară a peninsulei coreene, a apreciat secretarul de Stat american John Kerry, relatează AFP.

Povestea mătuşii lui Kim Jong Un, femeia din spatele execuţiei propriului soţ

Kim Kyong-hui, mătuşa liderului nord-coreean, Kim Jong Un, a supravieţuit epurării politice şi execuţiei soţului său, Jang Song-Thaek, numele ei apărând din nou în ştirile agenţiei de stat.

Unchiul lui Kim Jong-un, numit „ticălos ordinar de trei ori blestemat”. De ce foloseşte Coreea de Nord insulte grave?

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, executat joi după ce a fost acuzat de „înaltă trădare”, a fost numit de puterea de la Phenian „ticălos ordinar”, potrivit comunicatului oficial emis de agenţia de stat. Comunitatea internaţională a observat predilecţia Phenianului de a folosi declaraţii extrem de ofensatoare faţă de cei căzuţi în dizgraţie, iar o serie de analişti a analizat motivele acestui limbaj oficial presărat cu insulte.

Coreea de Nord: unchiul liderului Kim Jong-un a fost executat

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, prezentat mult timp ca mentorul său, destituit recent din funcţiile de conducere, a fost executat, joi, după ce în aceeaşi zi a fost condamnat la moarte de către un tribunal militar, a informat agenţia oficială nord-coreeană KCNA, potrivit BBC.

De ce şi-a eliminat Kim Jong Un propriul unchi din viaţa politică

Episodul catalogat drept cea mai dramatică epurare publică din istoria Coreei de Nord, televiziunea de stat a Phenianului a oferit luni imagini cu înlăturarea Jang Song-Thaek unchiul liderului Kim Jong Un din viaţa politică, după ce a fost săltat chiar în mijlocul unei şedinţe guvernamentale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite