Un stat indian a arestat un musulman sub noua legislaţie anti-convertire forţată numită „jihadul iubirii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste ale femeilor din India faţă de noua legislaţie anti-convertire FOTO EPA-EFE
Proteste ale femeilor din India faţă de noua legislaţie anti-convertire FOTO EPA-EFE

Un musulman a fost arestat în India pentru că ar fi încercat să convertească forţat o femeie hindusă la islam. S-a întâmplat într-unul din statele indiene care a adoptat deja o legislaţie anti-convertire, relatează BBC.

Bărbatul a fost arestat în statul indian Uttar Pradesh. Este prima acuzaţie adusă unui bărbat musulman după intrarea în vigoare a unei legislaţii anti-convertire forţată care vizează aşa-numitul „jihad al iubirii” - o expresie folosită de grupurile hinduse radicale pentru a denunţa bărbaţii musulmani care convertesc femeile hinduse la religia musulmană prin căsătorie.

Legislaţia a stârnit revolta publică care o consideră islamofobă.

Cel puţin alte state indiene au în vedere adoptarea unor legi contra „jihadului iubirii”.

Poliţia din statul Uttar Pradesh au confirmat arestarea miercuri pe Twitter.

Tatăl femeii a declarat pentru BBC Hindi că a depus o plângere acuzând că bărbatul a „pus presiune” pe fata sa să se convertească şi a ameninţat-o dacă refuză. Femeia a avut într-adevăr o relaţie cu bărbatul, dar în cele din urmă s-a căsătorit cu altcineva.

Poliţia a declarat că familia femeii au depus o plângere pentru răpire împotriva bărbatului în urmă cu un an, dar cazul a fost închis după ce a fost găsită şi a negat acuzaţia.

Bărbatul a fost arestat miercuri pentru 14 zile. El a spus că este nevinovat şi nu are „nicio legătură cu femeia”.

Noua lege prevede pedepse cu închisoarea de până la 10 ani şi acuzaţii nu au dreptul la eliberare pe cauţiune.

În noiembrie, Uttar Pradesh a devenit primul stat indian care încriminează convertirile religioase „forţate” sau „frauduloase”.

Alte patru state Madhya Pradesh, Haryana, Karnataka şi Assam şi-au anunţat intenţia de a adopta legislaţia anti-convertire prin forţă. Toate cele cinci state sunt guvernate de partidul de la putere Bharatiya Janatac (BJP) acuzat că amplifică sentimentele anti-musulmane.

Criticii legii au numit-o regresivă şi insultătoare. Totodată, mulţi sunt îngrijoraţi că ar putea duce la hărţuire şi aplicare abuzivă mai ales că termenul „jihadul iubirii” este unul folosit de grupuri hinduse radicale de dreapta.

Expresia nu e recunoscută oficial în legislaţia indiană.

Dar a făcut înconjurul presei în ultimii luni. În octombrie, o marcă faimoasă de bijuterii a retras o reclamă în care apărea un cuplu de confesiuni diferite după ce au fost lansate acuzaţii de promovare a „jihadului iubirii”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite