Un ou de găină vechi de 1.000 de ani a fost descoperit intact de o echipă de arheologi israelieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oul vechi de 1000 de ani. FOTO Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority
Oul vechi de 1000 de ani. FOTO Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority

Un ou de găină intact, cu o vechime de aproximativ 1.000 de ani, a fost găsit de o echipă de arheologi israelieni. Oul a fost găsit într-un sit arheologic situat în oraşul Yavne, într-o hazna ce datează din perioada islamică, potrivit Autorităţii pentru Antichităţi din Israel.

Condiţiilor specifice din acel spaţiu, care au ajutat la conservarea oului, rămânând intact pentru atâtea secole, au explicat arheologii din Israel, conform Digi24. 

Oul prezenta o crăpătură de mici dimensiuni în partea inferioară, astfel încât majoritatea conţinutului său s-a scurs, rămânând doar o cantitate redusă de gălbenuş, care a fost păstrată pentru viitoare analize ADN.

În aceeaşi groapă, arheologii au descoperit, de asemenea, trei păpuşi confecţionate din oase, tipice perioadei islamice, folosite pe post de jucării. În cadrul săpăturilor pe scară largă realizate în acest sit arheologic, echipa a dezgropat o zonă de producţie extinsă şi diversă datând din perioada bizantină, în urmă cu aproximativ 1.500 de ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite