Un nord-coreean scăpat dintr-o închisoare din China a fost prins de autorităţi după 40 de zile de căutări. Momentul evadării VIDEO

Un nord-coreean scăpat dintr-o închisoare din China a fost prins de autorităţi după 40 de zile de căutări. Momentul evadării VIDEO

FOTO: news.ro

Autorităţile din China au prins un bărbat nord-coreean care evadase din închisoare după o căutare de 40 de zile. Recompensa pentru informaţii care să ajute la prinderea lui se ridica la 100.000 de dolari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zhu Xianjan, în vârstă de 39 de ani, a avut nevoie de numai 40 de secunde pentru a escalada zidul închisorii din oraşul Jilin, unde ispăşea o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru tâlhărie şi intrare ilegală în China.
 
Imaginile difuzate de Beijing News, publicaţia Partidului Comunist Chinez, îl arată pe Zhu în noaptea de 19 octombrie, în timp ce escaladează o magazie a închisorii şi se caţără pe acoperişul acesteia, înainte de a sări peste cel mai apropiat gard electric pentru a evada. Înregistrarea arată, de asemenea, cum gardienii închisorii încearcă să îl urmărească.
 

Evadarea a declanşat o căutare amplă în toată ţara, care a generat un larg interes pe reţelele sociale chineze, conform BBC. Autorităţile au crescut progresiv recompensa pentru informaţiile care să ducă la capturarea lui până la 700.000 de yuani (109.000 de dolari).
 
Zhu fusese condamnat la închisoare în 2013,  după ce a fugit din Coreea de Nord şi a fost prins de autorităţile chineze.
 
El a traversat un râu care separă Coreea de Nord de China şi a intrat în mai multe case dintr-un sat din apropiere, furând bani, telefoane mobile şi haine, potrivit dosarului său din instanţă. De asemenea, ar fi înjunghiat o femeie în vârstă care l-a descoperit şi a încercat să fugă cu un un taxi înainte de a fi arestat de poliţie.
 
Zhu ispăşise nouă ani din pedeapsă şi mai avea doi ani până când urma să fie eliberat şi deportat înapoi în Coreea de Nord, la momentul evadării.
 
China repatriază forţat nord-coreenii, în ciuda faptului că este  parte din Convenţia ONU privind refugiaţii din 1951, care obligă semnatarii să nu returneze refugiaţii dacă aceştia pot fi expuşi persecuţiei sau torturii. Statul chinez consideră dezertorii mai degrabă migranţi ilegali decât refugiaţi, ceea ce le permite să fie trataţi ca infractori în sistemul juridic al ţării.
 
În 2014, Comisia de anchetă a ONU privind drepturile omului a declarat că Coreea de Nord este responsabilă pentru „încălcări sistematice, pe scară largă şi flagrante ale drepturilor omului” şi „crime împotriva umanităţii”.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările