Un mogul din China a fost executat pentru „crime în stil mafiot“

Un mogul din China a fost executat pentru „crime în stil mafiot“

Liu Han a izbucnit în plâns când a auzit că este condamnat la moarte în aprilie 2014 FOTO scmp.com

Autorităţile chineze l-au executat pe Liu Han, un puternic om de afaceri din provincia Sichuan. Fostul acţionar al Grupului Hanlong a fost condamnat la moarte în mai 2014 pentru „crime în stil mafiot“, potrivit presei chineze.

Ştiri pe aceeaşi temă

Împreună cu magnatul Liu Han au mai fost executaţi alţi patru oameni, printre care şi fratele acestuia, Liu Wei, anunţă agenţia de ştiri Xinhua. Se pare că Liu ar fi avut legături cu fostul ministru al Securităţii Zhou Yongkang, care este şi el investigat acum.
 
Grupul Hanlong este o corporaţie din provincia Sichuan implicată în multe industrii, inclusiv în minerit, telecomunicaţii sau în industria chimică. Liu Han, ca lider al companiei, era foarte bogat, dar şi foarte influent, notează BBC.
 
Potrivit agenţiei de ştiri Xinhua, compania, care a fost încurajată de oficiali guvernamentali, a monopolizat ilegal industria jocurilor de noroc din oraşul Guanghan din provincia Sichuan, a tiranizat localnicii şi a dăunat serios economiei locale şi ordinii sociale. În ultimele luni, câţiva oficiali de top din provincia Sichuan au intrat şi ei în atenţia poliţiei.
 
Tot Sichuan a reprezentat şi baza puterii lui Zhou Yongkang, fostul lider al securităţii din China, care acum este şi el investigat. Zhou a fost secretar de partid în Sichuan înainte de a prelua conducerea Ministerului Securităţii Publice în 2003. El a fost arestat în decembrie 2014, fiind ultima şi cea mai importantă dintre persoanele oficiale ce au fost date pe mâna procurorilor, ca parte din lupta preşedintelui chinez Xi Jinping împotriva corupţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: