Un important activist pentru drepturile omului din China a fost condamnat la patru ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tribunal din China a decis sâmbătă condamnarea la patru ani de închisoare a activistului pentru drepturile omului, Xu Zhiyong, informează BBC.

Xu este cunoscut pentru campaniile sale de promovare a respectării drepturilor copiilor şi mai ales cele de criticare a corupţiei din China, acuzaţiile oficiale aduse acestuia fiind organizarea de întâlniri publice al căror scop este „perturbarea ordinii publice”.

Arestarea activistului chinez a avut loc în iulie 2013, iar procesul propriu-zis a început miercuri. Modalitatea de detenţie a lui Xu a fost arestul la domiciliu, dar supravegherea sa  a fost strictă.

Activistul chinez nu este la prima arestare, în anul 2009 acesta fiind reţinut pentru evaziune fiscală, dar eliberat după ce au avut loc proteste publice de susţinere a cauzelor apărate de Xu, în principal cea privind îmbunătăţirea cauzelor condamnaţilor la moarte.

De asemenea, pe lângă Xu, mai mulţi activişti din organizaţii care cer mai multă transparenţă a autorităţilor guvernamentale, sunt acuzaţi de acelaşi lucru, şapte dintre aceştia făcând parte din grupul din care face parte şi Xu, Mişcarea Noilor Cetăţeni.

Grupurile de activişti pentru drepturile omului l-au criticat pe preşedintele Xi Jinpiang, politician care afirmase că va începe lupta corupţiei. 

Un caz mult mai cunoscut pe mapamond în ceea ce priveşte detenţia sa pentru libertatea de gândire şi devotamentul civic este reprezentant de căştigătorul premiului Nobel, Liu Xiaobo.

Disidentul chinez Liu Xiaobo a primit premiul Nobel pentru pace pe 2010, pentru „lupta sa lungă şi nonvioletă pentru drepturile fundamentale ale omului în China”. Atunci, comitetul Nobel a cerut autorităţilor din China să-l elibereze pe Liu Xiaobo.

Timp de aproape două decenii, Liu Xiaobo a promovat aplicarea drepturilor omului în China. El a participat la protestele din piaţa Tiananmen în 1989 şi a fost unul dintre autorii Cartei 08, un manifest pentru democratizarea Chinei, publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2008.

În anul următor, Liu a fost condamnat la 11 ani de închisoare şi doi ani de privare de drepturi politice pentru "incitare la subminarea puterii de stat". El a susţinut permanent că sentinţa sa încalcă atât Constituţia Chinei, cât şi drepturile fundamentale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite