VIDEO Un film de propagandă despre summitul din Singapore dezvăluie noua prioritate a lui Kim Jong-un

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul nord-coreean Kim Jong-un (stânga) dând mâna cu preşedintele american Donald Trump în timpul summitului istoric RPDC-SUA de la hotelul Capella de pe insula Sentosa, Singapore FOTO Guliver/ Getty Images/ THE STRAITS TIMES/ Kevin Lim
Liderul nord-coreean Kim Jong-un (stânga) dând mâna cu preşedintele american Donald Trump în timpul summitului istoric RPDC-SUA de la hotelul Capella de pe insula Sentosa, Singapore FOTO Guliver/ Getty Images/ THE STRAITS TIMES/ Kevin Lim

După Casa Albă, regimul de la Phenian a difuzat de asemenea un film documentar despre summitul istoric din Singapore dintre Kim Jong-un şi Donald Trump. Deloc surprinzător, materialul îl elogiază pe liderul nord-coreean, sugerând în acelaşi timp noul său vis, şi anume dezvoltarea economică a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), transmite Reuters.

Filmul, de o durată de aproximativ 42 de minute, a fost conceput în stilul unui jurnal de călătorie, începând cu decolarea lui Kim de la Phenian, continuând cu plimbarea sa nocturnă prin Singapore şi prezentând apoi întâlnirea cu preşedintele american Donald Trump pe insula Sentosa.

Intitulat „O reuniune istorică ce lansează o nouă istorie între Republica Populară Democrată Coreeană şi Statele Unite“, filmul a fost difuzat joi la televiziunea nord-coreeană.

Prezentând Singapore ca un teritoriu model al capitalismului, o naţiune „proprie, frumoasă şi avansată“, această producţie se diferenţiază total de cele obişnuite ale presei nord-coreene, care se fereşte să arate prosperitatea vecinilor asiatici.

„Tovarăşul nostru conducător suprem s-a declarat nerăbdător să afle excelentele experienţe ale acestei ţări în diferite domenii“, spune vocea naratorului, evocând discuţiile dintre Kim şi interlocutorii săi locali.

O secvenţă îl prezintă pe tânărul lider nord-coreean lăudând capacităţile portuare ale oraşului-stat Singapore. O altă secvenţă îl arată în timp ce abordează chestiuni de planificare urbană.

„Mesajul vehiculat de acest documentar este că «şi noi putem să fim bogaţi dacă mergem către economia de piaţ㻓, este de părere Ahn Chan-il, un transfug nord-coreean care conduce în prezent un centru de studii la Seul, capitala Coreei de Sud.

„Nord-coreenii obişnuiţi s-ar putea simţi nemulţumiţi văzându-i pe Kim şi anturajul său profitând de o călătorie în străinătate în timp ce ei luptă pentru a se hrăni, dar acest film ar putea să le dea în acelaşi timp speranţe“, adaugă el.

Ahn Chan-il apreciază totodată că este vorba de o confirmare a renunţării la doctrina „byungjin“, aşa cum s-a anunţat în aprilie. Relansată în decembrie 2011, odată cu sosirea la putere a lui Kim Jong-un, această doctrină prevede dezvoltarea în paralel a armelor nucleare şi a economiei.

Anunţând încheierea testelor nucleare, Kim intenţionează acum să se concentreze pe creşterea economică a ţării sale, notează presa nord-coreeană, potrivit Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite