Un cuplu riscă pedeapsa cu moartea pentru că a construit o casă pe mare

Un cuplu riscă pedeapsa cu moartea pentru că a construit o casă pe mare

Casa plutitoare ridicată de americanul Chad Elwartowski în largul Thailandei FOTO Marina thailandeza

Un cuplu riscă pedeapsa cu moartea pentru că a construit o casă plutitoare în largul Thailandei. Cazul ar putea ajunge la Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cetăţeanul american Chad Elwartowski şi prietena sa thailandeză Nadia Supranee Thepdet sunt anchetaţi pentru „ameninţări la adresa independenţei“ Thailandei.

Cei doi au intrat în vizorul justiţiei thailandeze după ce şi-au construit o casă plutitoare în Marea Andaman fără să dispună de o autorizaţie în acest sens.

Potrivit Marinei thailandeze, casa respectivă se află la 19 kilometri de coastă, adică în apele teritoriale. De cealaltă parte, cuplul afirmă că locuinţa este situată la 21 de kilometri de coastă, adică în apele internaţionale.

„Suntem în căutarea libertăţii. Îmi place ideea de a-mi folosi casa ca buletinul de vot“, răspunde Chad Elwartowski acuzaţiilor precum că „îşi bate joc de suveranitatea Thailandei“.

Chad Elwartowski este un fost informatician în armata americană care a făcut avere din tranzacţii cu moneda virtuală Bitcoin. La rândul ei, Nadia Supranee Thepdet este cunoscută ca „Miss Bitcoin Thailanda“. Cei doi se revendică drept membri ai mişcării „Seasteading“, care militează pentru ridicarea de case plutitoare sustenabile în apele internaţionale. În plus, ei sunt foarte activi în cadrul Ocean Builders, un grup de antreprenori şi ingineri implicaţi în domeniul construcţiei de case plutitoare.

Supranee Thepdet şi Chad Elwartowski FOTO sky.com

Recent, Elwartowski şi prietena sa s-au adresat către 20 de investitori pentru a se alătura platformei lor, numindu-şi proiectul „ISeaO“. Au prevăzut să-şi lanseze proiectul la 15 aprilie, dar l-au amânat din cauza problemelor cu autorităţile thailandeze.

Într-un comunicat, Ocean Builders le-a luat apărarea, subliniind că „nu reprezintă vreun pericol pentru suveranitatea Thailandei şi nici pentru căile de navigaţie“. Chad Elwartowski şi Nadia Supranee Thepdet sunt „doar doi pionieri care vor să trăiască liberi pe mare“, apreciază Ocean Builders, declarându-se totodată pregătită să prezinte cazul lor în faţa Tribunalului Internaţional pentru Dreptul Mării.

Până atunci, cei doi dau asigurări că se ascund „într-un loc sigur“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: