Un băiat de 13 ani a ucis o fată de 10 ani, însă nu poate fi acuzat de crimă

Un băiat de 13
ani a ucis o fată de 10 ani, însă nu poate fi acuzat de crimă

În China, uciderea unei fete în vârstă de 10 ani de către un băiat în vârstă de 13 ani pune mari semne de întrebare asupra legilor penale ale ţării, după ce autorităţile au anunţat că ucigaşul nu poate fi acuzat de crimă, relatează CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cazul de omor produs în nord-estul oraşului Dalian a provocat o imensă dezbatere despre cum ar trebui să fie pedepsit făptaşul.

Potrivit dreptului penal chinez, persoanele cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani pot fi acuzate de infracţiuni grave ca omuciderea, răpire, trafic cu droguri sau furt. Iar persoanele cu vârste peste 18 ani pot fi acuzate pentru orice tip de infracţiune.

Dar persoanele care au sub 14 ani nu pot fi acuzate şi pedepsite. Aceştia sunt pedepsiţi de părinţi sau rareori sunt trimişi în şcoli de corecţie.

Trupul fetei de 10 ani a fost găsit nu departe de casă la câteva ore după ce fratele acesteia o lăsase la clasa de pictură, conform China Daily.

Când părinţii fetei au văzut că aceasta nu se întoarce acasă, au început să o caute, iar după ce i-au găsit trupul au alertat poliţia. După cercetările poliţiei, un băiat de 13 ani a fost reţinut, iar acesta ar fi recunoscut crima.

Tatăl fetei a declarat că băiatul a adus-o pe fata acasă, iar pe drum a abuzat-o sexual şi a înjunghiat-o mortal, ascunzând trupul într-o zonă împădurită.

Dar poliţia nu-l poate acuza deoarece potrivit legilor din China un minor sub 14 ani nu poate fi judecat ca un adult, ci se consideră că nu are aceeaşi responsabilitate a faptelor şi maturitate de a aprecia deciziile. Aşadar a fost trimis la un centru de reabilitare pentru 3 ani.

Această situaţie specială a generat o întreagă dezbatere în mediul online. „Fetiţa este moartă, dar demonul care a ucis-o este protejat şi va începe o nouă viaţă peste 3 ani”, a scris un utilizator pe Weibo, echivalentul Twitter în China.  

„Nu contează dacă ai 10 ani sau 70 de ani, vârsta nu este o scuză pentru crima comisă”, a scris un alt utilizator.

În Europa, multe dintre ţări îi pedepsesc ca infractori pe tineri încă de la 12 ani, iar ţări ca Anglia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord sau Elveţia au pus limita de vârstă la 10 ani. În Carolina de Nord vârsta limită este 6 ani, iar în India şi Singapore vârsta limită este 7 ani. Dar în majoritatea acestor state acuzarea se face doar în cazul în care se dovedeşte că infractorul este suficient de matur pentru a-şi asuma crima.

Cazuri similare s-au petrecut în China în trecutul apropiat. În martie 2019, un băiat de 13 ani din Jiangsu şi-a înjunghiat mortal mama după o ceartă. În decembrie 2018, un băiat de 12 ani din Hunan şi-a înjunghiat mama, iar după 9 zile de la crimă a fost lăsat să meargă la şcoală.

Revizuirea legii este în curs de desfăşurare şi vor fi introduse în lege pedepse mai aspre. Noile prevederi vor adăuga 3 niveluri de infracţiuni, de la comportament nepotrivit la infracţiune gravă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: