UPDATE Un avion chinez a intrat fără permisiune în spaţiul aerian al Japoniei pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Japonezii au mobilizat avioane F-15 ca răspuns la zborul aparatului chinez depistatîn această dimineaţă. FOTO Reuters
Japonezii au mobilizat avioane F-15 ca răspuns la zborul aparatului chinez depistatîn această dimineaţă. FOTO Reuters

O aeronavă chineză a survolat Insulele Senkaku din Marea Chinei Orientale, au declarat mai mulţi oficiali guvernamentali de la Tokio. Departamentul de Forţe de Apărare Aeriene al Japoniei a mobilizat imediat mai multe avioane de luptă F-15, care au decolat către arhipelag.

Avionul care a survoluat Insulele Senkaku era unul al Administraţiei Oceanelor din China, a declarat Osamu Fujimura, purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, potrivit agenţiei de ştiri Kyodo. 

Avionul a pătruns în spaţiul aerian al Japoniei la ora 11.06 (ora 04.06 în România), a adăugat Fujimura. 

Este prima intruziune a unui avion oficial chinez în spaţiul aerian al Japoniei de la cel de-al Doilea Război Mondial, susţin oficialii de la Tokia. 

"Aceasta este prima încălcare a spaţiului nostru aerian de către un avion chinez de când ne amintim", a explicat pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării.

Guvernul de la Tokio şi-a exprimat imediat nemulţumirea faţă de autorităţile chineze, iar oficialii au luat legătura deja cu acestea, a mai spus purtătorul de cuvânt. 

Decizia chinezilor de a pătrunde în spaţiul aerian nipon este „deplorabilă”, mai ales în contextul avertismentelor repetate din partea guvernanţilor de la Tokio. 

"Nava de patrulă i-a cerut imediat acestui avion să părăsească spaţiul aerian al ţării noastre. Echipajul avionul a răspuns: Suntem în spaţiul aerian chinez", se arată într-un comunicat emis de paza de coastă.

Incidentul s-a produs după ce, în cursul zilei de miercuri, un vas chinez de supraveghere a intrat în apele teritoriale ale Japoniei, tot în apropiere de insulele disputate. 

Yohihiko Noda, premierul Japoniei, a ordonat autorităţilor competente să ia noi măsuri de avertizare şi supraveghere, a adăugat Fujimura. 

Situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi la 400 de kilometri vest de Insula Okinawa, aceste insule nelocuite sunt în schimb extrem de bogate în resurse energetice. China a propus Japoniei exploatarea lor în comun, însă partea japoneză a respins oferta. 

Insulele Senkaku, denumite Diaoyu de chinezi, se află în centrul unei dispute între cei doi vecini.

Analiştii spun că există pericolul unui incident militar, în care să fie atrase şi Statele Unite şi care ar influenţa negativ economia din spaţiul Asia-Pacific şi s-ar resimţi şi în Europa. 

Dar un război comercial este un pericol şi mai mare decât o confruntare militară, deoarece cele două ţări sunt foarte dependente una de alta din punct de vedere economic. 

Criza diplomatică dintre China şi Japonia are o miză economică uriaşă, relaţiile comerciale dintre cele două state asiatice depăşind 340 de miliarde de dolari pe an. 

 

Ştire în curs de actualizare. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite