Un apel misterios făcut înainte de decolarea Zborului MH370 sugerează posibile legături teroriste ale pilotului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitanul avionului dispărut al Malaysia Airlines a primit înainte de decolarea aeronavei un apel de la o femeie misterioasă care a folosit o cartelă de telefon sub o identitate falsă. Anchetatorii încearcă să afle mai multe informaţii despre această femeie, a cărei identitate şi posibilă implicare în evenimentele ulterioare nu au fost încă stabilite, însă au potenţialul de a contribui la desfăşurarea anchetei.

Misteriosul apel apel a avut loc la doar câteva minute înainte ca avionul Boeing cu zborul MH370 să părăsească aeroportul din Kuala Lumpur, în urmă cu 17 zile. Anchetatorii au descoperit apelul după ce specialiştii au examinat înregistrările apelurilor de pe telefoanele mobile ale pilotului Zaharie Ahmad Shah (53 de ani) şi ale copilotului lui, Fariq Abdul Hamid (27 de ani).

Anchetatorii consideră această nouă informaţie potenţial importantă, deoarece numărul de telefon care l-a apelat pe Shah a fost cumpărat de o persoană care şi-a asumat o identitate falsă.

Oricine cumpără o cartelă pre-plătită din Malaiezia trebuie să ofere date personale precum cele de pe buletin sau paşaport, fiind o măsură antiterorism adoptată după evenimentele de pe 11 septembrie 2001.  Atunci când poliţia malaieziană a descoperit magazinul de unde fusese cumpărată cartela, au mai aflat că fusese achiziţionată „recent”, cumpărătorul oferind datele de identificare ale unei femei, care s-au dovedit a fi false.

Acest fapt dă naştere presupunerilor potrivit cărora căpitanul Zaharie Shah ar putea avea legături cu grupurile teroriste, ai căror membri folosesc adesea cartele de telefon nedetectabile.

În momentul de faţă, anchetatorii malaiezieni urmează să o ancheteze pe soţia lui Shah, Faizah Khan, sperând să aibă informaţii despre starea mintală a soţului ei. De asemenea, ei analizează eventualel înregistrări ale simulatorului de zbor descoperit în locuinţa pilotului.

image

Zaharie Ahamd Shah, opilotul Zborului MH370. FOTO News.com.au

Marina americană a anunţat luni dimineaţa că a trimis un sistem de localizare a cutiilor negre în sudl Oceanului Indian, unde se concentrează căutările unor eventuale fragmente ale avionului aparţinând companiei Malaysian Airlines care efectua zborul MH370 , relatează AFP.

Două culoare de căutare au fost delimitate pe baza tuturor acestor elemente, unul către Asia Centrală, celălalt din Indonezia şi până în sudul Oceanului Indian.

Avionul care asigura zborul MH370 pe ruta Kuala Lumpur-Beijing a dispărut la puţin timp după ce a decolat sâmbătă, pe 8 martie, la ora locală 00.41 (vineri, 18.41, ora României) cu 239 de persoane la bord, dintre care două treimi cetăţeni chinezi.

La jumătatea drumului, între Malaysia şi Vietnam, avionul a schimbat direcţia, către vest, în sens opus faţă de rută, iar sistemele de comunicare au fost dezactivate "în mod deliberat", potrivit autorităţilor malysiene. Avionul a zburat timp de mai multe ore, având rezerve de carburant, relatează Mediafax.

Tot luni, un avion chinez care participă la căutările a anunţat că a reperat "obiecte" considerate „suspecte” în sudul Oceanului Indian, potrivit agenţiei oficiale de presă China Nouă, citată de AFP.

La investigaţii participă numeroase ţări, printre care China şi Australia, care au detectat prin satelit prezenţa unor posibile fragmente în zona principală de căutare a zborului MH370, la aproximativ 2.500 de kilometri în largul coastelor Australiei.


Citeşte şi:

Top cinci dispariţii misterioase din istoria aviaţiei

Dispariţia avionului MH370 al companiei Malaysia Airlines este doar cel mai recent caz, dintr-o serie lungă de alte dispariţii misterioase.  Au trecut şapte zile de la ultima consemnare a zborului MH370, care a decolat de la Kuala Lumpur cu 239 de pasageri, dar istoria ne dovedeşte că nu este un caz singular, fiind cel puţin la fel de straniu precum unele mistere din trecut, notează publicaţia americană „The Time”.

Piloţii şi pasagerii din aeronava dispărută, în vizorul anchetatorilor. Poliţia percheziţionează casele piloţilor

Căutările zborului MH370 - care şi-a schimbat direcţia şi a dezactivat comunicaţiile în mod deliberat, după care s-a „evaporat“, în urmă cu opt zile - se concentrau duminică asupra a două regiuni vaste. Poliţia a percheziţionat domiciliile celor doi piloţi şi examinează simulatorul de zbor pe care comandantul de bord îl avea acasă, relatează AFP.

Mărturiile tinerei care a stat în cabina piloţilor Malaysia Airlines, în 2011, alături de copilotul zborului MH370

O tânără susţine că şi-a petrecut tot timpul unui zbor din 2011 în cabina unui avion Malaysian Airlines, alături de copilotul care s-a aflat la comanda aeronavei Boeing 777, dispărută sâmbătă. Jonti Roos a mărturisit unei publicaţii australiene că ea şi prietena ei Jaan Maree zburau din Phuket spre Kuala Lumpur, când au fost invitate în cabina piloţilor.

Dispariţia zborului MH370, înecată de ipoteze SF

După cinci zile de căutări, dispariţia avionului malezian cu 239 de persoane la bord a generat o serie de scenarii desprinse, parcă, din literatura ştiinţifico-fantastică, în lipsa cutiilor negre care ar putea oferi detalii despre accident.

Zborul MH370: informaţiile noi răstoarnă ipotezele anchetatorilor

Misterul continuă în cazul avionului Boeing 777, al companiei Malaysia Airlines, dispărut sâmbătă de pe radare: echipele de salvare nu au reuşit să găsească nicio urmă a prăbuşirii, iar rudele susţin că telefoanele pasagerilor sunt încă deschise.

Malaezia ia în calcul un atac terorist ca posibilă cauză a dispariţiei avionului Boeing 777. Doi dintre pasageri călătoreau cu paşapoarte furate

Căutările avionului care realiza zborul MH370 între Kuala Lumpur şi Beijing nu au avut sorţi de izbândă în primele 24 de ore de la dispariţia aeronavei, până în acest moment informaţiile cu privire la incident nefiind clare, premierul Malaeziei considerând că nu este exclusă posibilitatea unui atac terorist asupra avionului. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite