Ţara care interzice cuvântul „coronavirus“. Oamenii cu măşti pot fi arestaţi, iar spaţiile publice sunt afumate cu o plantă tradiţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turkmenistan vrea să elimine cuvântul „coronavirus” din vocabular, într-o mişcare radicală pentru a suprima toate informaţiile despre pandemie.

Astfel, guvernul Turkmenistanului îşi pune cetăţenii în pericol, relatează Reporteri Fără Frontiere (RSF).

Mass-media controlată de stat nu mai are voie să folosească cuvântul şi termenul chiar a fost eliminat din broşurile de informaţii despre sănătate, distribuite în şcoli, spitale şi locuri de muncă, potrivit Turkmenistan Chronicle, una dintre puţinele surse de ştiri independente, site care este blocat.

În această ţară învecinată cu Iranul, oamenii care poartă măşti sau vorbesc despre coronavirus pe stradă, la staţiile de autobuz sau în liniile din afara magazinelor riscă să fie arestaţi.

Jurnaliştii au relatat totul pentru Radio Azatlyk, serviciul de limbă turcomană al Radio Free Europe / Radio Liberty.

"Autorităţile turkmene au respectat reputaţia lor adoptând această metodă extremă pentru eradicarea tuturor informaţiilor despre coronavirus", a spus Jeanne Cavelier, şefa biroului Europa de Est şi Asia Centrală. „Această negare a informaţiilor nu numai că pune în pericol cetăţenii turkmeni cu cel mai mare risc, dar întăreşte şi autoritarismul impus de preşedintele Gurbanguly Berdymukhammedov. Solicităm comunităţii internaţionale să reacţioneze şi să-l ducă la îndeplinire pentru încălcările sale sistematice ale drepturilor omului. "

Cetăţenii turkmeni au acces doar la informaţii cenzurate despre coronavirus, iar oficial nu există cazuri de persoane infectate în toată ţara, asta în condiţiile în care unul dintre vecini este Iran, una din ţările grav afectate. Preşedintele, cunoscut şi sub numele de „Părintele protector”, a dat ordin la 13 martie ca spaţiile publice să fie fumigate cu o plantă  tradiţională numită „harmala” ca măsură de protecţie.

La Moscova, linia directă a ambasadei turkmenilor pentru cetăţenii blocaţi în Rusia de criza Covid-19 refuză să răspundă întrebărilor jurnaliştilor cu privire la asistenţa oferită celor care vor să se întoarcă acasă.

Radio Azatlyk relatează că, de la închiderea ambasadei la 17 martie, mulţi cetăţeni  au aşteptat zadarnic pe aeroportul Domodedovo din Moscova pentru un zbor, deoarece nu mai au unde să stea.

Clasat pe ultimul loc în Indexul mondial pentru libertatea presei din RSF, Turkmenistan este una dintre cele mai închise ţări din lume. Guvernul controlează toate mijloacele de informare în masă autohtone şi continuă să-şi intensifice persecuţia faţă de cei care raportează clandestin pentru centrele media din exil.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite