Trump a jucat golf cu Abe şi a înmânat Cupa Prezidenţială la sumo cu gândul la Kim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump şi-a reiterat duminică încrederea în dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, în pofida testelor de arme efectuate recent de regimul de la Phenian, relatează AFP.

Înaintea unei partide de golf cu premierul japonez Shinzo Abe, Trump a postat pe Twitter un mesaj cu privire la acest dosar, cu intenţia aparentă de a calma tensiunile.

„Coreea de Nord a lansat câteva arme mici, ceea ce i-a deranjat pe unii în ţara mea şi pe alţii, dar nu pe mine“, a scris Trump.

El s-a referit astfel la declaraţiile consilierului său pe probleme de securitate naţională John Bolton, care a apreciat sâmbătă că cele două teste de rachetă cu rază scurtă de acţiune efectuate la începutul lui mai de către Phenian - pentru prima oară după un şi jumătate - constituie „fără vreo îndoială“ o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

„Voi avea încredere în preşedintele Kim că-şi va respecta promisiunea faţă de mine“, a insistat liderul de la Casa Albă.

Un prim summit istoric între cei doi, în iunie 2018, la Singapore, s-a încheiat cu o declaraţie comună care evocă „denuclearizarea completă a peninsulei Coreea“, o formulare vagă şi care le permite celor două părţi  să facă interpretări foarte diferite. Însă al doilea summit, desfăşurat în februarie la Hanoi, capitala Vietnamului, s-a soldat cu un fiasco răsunător.

Trump a sosit sâmbătă în Japonia cu critici la adresa schimburilor comerciale. Cele două ţări încearcă să ajungă la un acord bilateral, dar un anunţ nu va fi făcut în cursul vizitei lui Trump la Tokyo.

Înainte de întâlnirea cu noul împărat Naruhito, momentul culminant al vizitei, Trump şi-a consacrat ziua de duminică destinderii şi consolidării relaţiilor cu Abe.

Pe o căldură zdrobitoare şi sub un cer cu soare, Trump şi Abe au jucat o partidă de golf la clubul Mobara, în prefectura Chiba, în apropiere de Tokyo.

Abe, purtând pantaloni albi şi o bluză sport albastră, a urcat la volanul maşinii de golf pentru a-şi însoţi oaspetele, care a purtat pantaloni negri, un pulover roşu şi o şapcă roşie cu inscripţia „USA“.

Imagine indisponibilă

Donald Trump şi Shinzo Abe jucând golf FOTO Twitter @realDonaldTrump

Aruncarea cu perne, interzisă

După golf, cei doi au participat la finala Turneului de sumo, unde Trump a îmnânat „Cupa prezidenţială“, de aproximativ 30 de kilograme şi 1,4 metri înălţime.

Imagine indisponibilă

FOTO EPA-EFE

În urma ultimelor confruntări de sâmbătă după-amiaza, este vorba despre japonezul Asanoyama, care va rămâne indiferent ce se întâmplă duminică, deţinătorul celui mai mare număr de victorii.

Imensa incintă de peste 10.000 de locuri, Ryogoku Kokugikan, un adevărat templu al sumo, a fost plasat sub măsuri de securitate stricte, iar spectatorii sunt supuşi unor controale stricte.

Din cauza acestei supravegheri excepţionale, o coadă lungă s-a format la porţile de acces, într-o temperatură sufocantă. „Mă aşteptam la mai multă securitate, dar nici chiar aşa“, a declarat pentru AFP un bărbat în vârstă de 76 de ani, Hisato Koizumi. „Nu-mi place acest lucru”.

„Este cu adevărart exagerat. Este penibil. Nu există atâţia oameni răi în Japonia“, s-a plâns, de asemena, Hisato Koizumi, în vârstă de 80 de ani.

Cu această ocazie, fanii au fost avertizaţi că este interzis să arunce cu perne - aşa cum vrea tradiţia, atunci când un mare campion, un  „yokozuna“, este răstunat de către adversarul său, de frica să nu-l lovească, din neatenţie, pe şeful statului american.

„În cazul aruncării cu perne în interiorul arenei, vă expuneţi unei expulzări şi unor sancţiuni. Vă rugăm să vă abţineţi“, se putea citi pe un pliant distribuit la intrare. „Nu vom mai vinde bilete, în viitor, celor care vor comite un asemenea act“.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite