Troc Uzbekistan-NATO: drumuri contra arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uzbekistanul vrea armele aliaţlor din Afganistan
Uzbekistanul vrea armele aliaţlor din Afganistan

Retragerea, în perspectivă apropiată, a forţelor NATO din Afganistan a determinat Uzbekistanul să ofere Alianţei un târg: va permite ca o parte din forţele militare aliate să treacă prin Uzbekistan, în schimb să-i vândă vehiculele şi armele de care nu mai are nevoie.

 Oficialităţile din Uzbekistan, menţionează „The New York Times”, au contactat discret oficialităţi americane, germane şi britanice cu oferta lor. Pentru partea uzbekă târgul este important deoarece, din cauza nerespectării drepturilor omului, ei nu mai pot achiziţiona arme din Occident.

Într-o primă etapă, lista de cumpărături a uzbecilor cuprindea vehicule blindate, detectoare de mine, elicoptere, echipament de navigaţie şi binocluri cu vedere noaptea. Nu contează dacă toate acestea sunt second-hand, au sugerat ei.

Uzbekistanul se află pe locul şase pe lista ţărilor celor mai corupte din lume întocmită de Transparency International şi din cauza tratamentului inuman al deţinuţilor politici nu poate achiziţiona arme din SUA şi majoritatea ţărilor europene.

Evitarea Pakistanului

Dar, afirmă analiştii, este posibil ca oferta să fie luată în considerare ţinând cont de faptul că în următorii doi ani forţele NATO vor trebui să retragă din Afganistan 70.000 de vehicole şi 120.000 de containere cu echipament militar.

Pentru acest demers sunt necesare drumuri şi linii ferate. Deşi porturile pakistaneze ar fi cea mai bună opţiune, trebuie avută în vedere şi o alternativă pentru a anihila eventualele încercări de şantaj din partea acestei ţări, - închiderea unor drumuri sau bani mai mulţi – aşa cum s-a întâmplat în timpul crizei diplomatice cu SUA din 2011 şi 2012.

Se pare că guvernul american ia în considerare oferta uzbecă şi a şi ridicat o serie de interdicţii legate de vânzările de arme, impuse în urmă cu un deceniu.. De asemenea, a fost organizată o întâlnire între diferitele agenţii pentru a discuta oferta., cu toate că, într-un recent comunicat al Departamentului de Stat se precizează că este încă prematură problema transferului de armamente în exces sau chiar clasificarea unor echipamente drept în exces după retragere.

Uzbekistanul s-a retras din blocul de securitate rusesc

Acestea vor fi stabilite de Ministerul Apărării şi abia după aceea vor fi date statelor din Asia Centrală care au permis aprovizionarea forţelor NATO prin teritoriul lor. În aceste condiţii, uzbecii au extins lista., adăugând şi camioane blindate de 14 tone care protejează trupele de atacuri teroriste pe şosele, arme de calibru mic dar şi drone, eventual elicoptere de luptă.

Pentru a obţine mai uşor arsenalul militar occidental, în decembrie Uzbekistanul s-a retras din blocul de securitate rusesc, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă. Ca să contracareze acest demers, Rusia a oferit Kârghistanului, ţara vecină cu Uzbekistanul, un acord de furnizare de arme în valoare de un milliard de dolari, scrie cotidianul american.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite