120 de ani de la naşterea lui Mao: trei sloganuri maoiste care au marcat perioade importante ale regimului comunist din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a sărbătorit joi 120 de ani la naşterea fostului lider Mao Zedong, în timpul celor trei decenii în care a fost la putere secretarul general al PCR fiind unul dintre teoreticienii chinezi care a ridicat sloganurile politice la o formă de artă.

Mao Zedong este liderul comunist chinez care a influenţat cel mai mult modul în care a au evoluat ideile comuniste din statul asiatic, dar mai ales rămâne în istorie ca primul mare teoretician chinez dedicat impunerii comunismului în Asia.

Împlinirea celor 120 de la naşterea fostului lider de la Beijing şi activităţile de comemorare ale acestuia au adus în atenţia publică o parte din vorbele lui Mai care au ajuns să fie impuse drept sloganuri în perioade care au marcat diferite momente ale evoluţiei regimului comunist chinez.

1.„Lăsaţi 100 de flori să înflorească” (1956)

Lansat de Mao pentru a încuraja exprimarea intelectualităţii chineze în ceea ce priveşte problemele partidului unic, scopul a fost doar în esenţă unul al toleranţei ideilor democratice, cei care aveau păreri opuse faţă de linia sa fiind de-a lungul timpului persecutaţi în urma exprimării lor.

Perioada celor „100 de flori” a durat numai un an. Epurarea a avut loc mai ales în rândul intelectualilor consideraţi de dreapta („contrarevoluţionarii”), aceştia fiind iniţial închişi, apoi trimişi la muncă în mediul rural şi eliminaţi.

2.„Îndrăzneşte să gândeşti, îndrăzneşte să acţionezi” (1958)

Acesta a fost sloganul principal în timpul Marelui Salt Înainte, campanie de aproape doi ani în care Mao a încurajat pe cei din mediul rural ocupaţi cu agricultura să lucreze în fermele colective.

„Îndrăzneşte să crezi, îndrăzneşti să vorbeşti, îndrăzneşte să acţionezi”, a fost îndemnul complet lansat de Mao pentru ţăranii chinezi. În timpul acestei perioade, producţia agricola a cunoscut un regres, ducând în acelaşi timp şi la moartea a 30 de milioane de oameni.

Chiar dacă „experimentul” comunist nu a funcţionat cum trebuia, sloganul a fost utilizat mult timp după anii 50.

3.„Îndepărtează cele patru lucruri vechi” (1966)

Sloganul acesta sintetizează perioada Revoluţiei Culturale în care cadrele tinere din Partidul Comunist Chinez erau încurajate să îndepărteze şi să distrugă ceea ce era considerat „vechi” – idei, tradiţii, parţi ale culturii şi obiceiuri zilnice.

Violenţa a fost produsă şi asupra oamenilor consideraţi că fac parte dintr-o structură comunistă anacronică, asupra intelectualilor, în genere, asupra multor reprezentări ale autorităţii. Perioada tulbure a ţinut până în 1976, deşi Mao o declarase încheiată în 1969.

Pe lângă sloganele menţionate în perioada în care Mao a influenţat politica Republicii Populare Chineze putem adăuga unul care este lansat în spaţiul ideatic din China în luptele pentru obţinerea puterii, în urma decesului fostului lider, în 1976.

„Zdrobeşte banda celor patru” (1976) este sloganul utilizat de succesorul lui Mao, Hua Guofeng, în momentul în care împotriva sa încep atacurile din partea fostei soţii a lui Mao şi a altor trei aliaţi ai acesteia.

Guofeng a reuşit să instrumenteze procese împotriva celor care i se împotriviseră, acuzându-i de excesele la care au fost făptaşi în perioada Revoluţiei Culturale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite