The Atlantic: Care este cel mai periculos continent din lume?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele regiuni din lume reuşesc îşi exporte cu uşurinţă problemele către restul lumii, însă care este continentul cel mai înclinat să atragă şi alte zone de pe glob în crizele economice, sociale, de securitate şi militare, se întreabă jurnaliştii americani de la The Atlantic.

Africa şi America Latină rămân relativ izolate, spun experţii, deşi imigraţia masivă a africanilor în Europa şi a sud-americanilor către Statele Unite exemplifică cum problema unui continent ajunge să contamineze şi altele.

Cu toate acestea, acest timp de „contagiere“ are un impact mult mai scăzut decât criza economică din SUA sau Europa, spre exemplu. Milioane de oameni din întrega lumea, în mod special europeni, plătesc încă consecinţele cutremurului financiar din 2008.

Potrivit analizei publicate de The Atlantic, Asia este continentul cel mai „periculos“ de pe glob, având capacitatea de a zgudui întreaga lume cu probleme sale. O criză economică în China ar afecta în mod cert pe toată lumea, de oriunde, spun jurnaliştii americani, precizând că oamenii au tendinţa de a crede că distanţa mare şi graniţele fortificate sunt de ajuns pentru a-i proteja. În plus, experimentele nucleare ale tânărului dicator fără experienţă de la Phenian ar avea consecinţe globale.

Concluziile articolului din The Atlantic pot părea suprinzătoare pentru cei ce consideră „miracolul economic asiatic“ drept un model pentru restul lumii. Sau pentru cei care cred că situaţia din Orientul Mijlociu prezintă riscuri mult mai mari prin proliferarea terorismului internaţional, a conflictelor armate şi a radicalizării religioase de sorginte islamică. 

Însă problemele care apar din Asia se pot dovedi mult mai complicate, deoarece economiile lor gigant continuă să crească, deşi, este adevărat, într-un ritm mai scăzut decât în ultimele decade.
Astăzi, cele mai mari ameninţări la adresa umanităţii sunt schimbările climatice, proliferarea armelor nucleare, pandemiile, crizele economice globale şi desigur, un conflict armat între două sau mai multe puteri militare, precum India şi China, de exemplu. Aceste cinci ameninţări majore pot genera cele mai catastrofale consecinţe la scară mondială, sunt de părere jurnaliştii americani.

Asia este regiunea cu cele mai multe state care au potenţialul de a crea şi a răspândi aceste cinci probleme. Succesul economic atât de aplaudat al „tigrilor asiatici“ eclipsează faptul că acest continent poate genera principalele ameninţări la stabilitatea globală.

Conform Băncii Asiatice de Dezvoltare, Asia este pe cale să îşi dubleze consumul de petrol, să tripleze consumul de gaze naturale şi urmează să îşi mărească cu 81%  utilizarea cărbunelui, dublând astfel emisiile dioxidului de carbon până în 2035. În acest caz, Asia va atinge singură valoarea totală a dioxidului de carbon pe care experţii au calculat-o ca fiind sustenabilă pentru întreaga planetă. 

De asemenea, Asia este continentul cu cea mai intensă proliferare a armelor nucleare. Aceste capabilităţi sunt prezente în state cu risc crescut de instabilitate, precum Pakistan sau Coreea de Nord. În plus, cele două ţări au demonstrate că nu au nicio problemă în a vinde tehnologie nucleară celui care licitează mai mult.

Multe din cele mai lungi conflicte armate ale lumii se găsesc în Asia. De la Afganistan la Sri Lanka, de la Kashmir la interminabilele conflicte din Indonezia şi Filipine, războaiele au devenit parte a rutinei.

Din Asia a venit pandemia gripei aviare. Deşi numărul deceselor s-a dovedit a fi mai mic decât se credea, lumea a început să fie alertată de potenţial Asiei de a exporta atât de rapid o boală contagioasă pe întreaga planet.

Aceste accidente şi probleme ale Asiei nu sunt neapărat inevitabile, conchid jurnaliştii The Atlantic, însă ele sunt, din păcate mult mai importante şi urgent decât lucrurile care distrag atenţia lumii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite