Stare de urgenţă la Bangkok pentru a opri protestele. Convoiul regelui, blocat de manifestanţi care i-au arătat salutul din „Jocurile Foamei“ VIDEO

Stare de urgenţă la Bangkok pentru a opri protestele. Convoiul regelui, blocat de manifestanţi care i-au arătat salutul din „Jocurile Foamei“ VIDEO

Salut preluat din serialul ”Hunger Games” (Jocurile Foamei) a devenit simbolul mişcării anti-guvernamentale.

Guvernul thailandez a decretat joi dimineaţa starea de urgenţă în capitala Bangkok, pentru a pune capăt protestelor din jurul sediului executivului. Miercuri noaptea au fost arestaţi mai mulţi lideri ai protestelor. Decizia a fost luată după ce manifestanţii pro-democraţie au salutat convoiul oficial al regelui prin ridicarea celor trei degete, salut preluat din serialul „Jocurile Foamei“ ce a devenit simbolul mişcării anti-guvernamentale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Premierul Prayut Chan-o-cha a susţinut că măsura este necesară deoarece protestele sunt ilegale şi afectează eforturile de a opri răspândirea coronavirusului.Starea de urgenţă a intrat în vigoare la ora locală 04.00. Sunt interzise adunările în grupuri mai mari de cinci persoane şi publicarea de ştiri sau mesaje online care pot periclita securitatea naţională, al căror conţinut poate crea teamă sau deformează informaţiile.
 
Guvernul Thailandei a comunicat că restricţiile sunt justificate şi de blocarea unei coloane regale în timpul protestelor de miercuri, acţiune considerată o ameninţare gravă la adresa securităţii statului şi a siguranţei şi bunurilor publice şi private.
 
Mii de protestatari au mărşăluit miercuri spre sediul guvernului de la Bangkok, cerând demisia lui Prayut şi reformarea monarhiei thailandeze. Mulţi dintre demonstranţi s-au retras înainte de miezul nopţii, după ce poliţia a avertizat că vor fi îndepărtaţi cu forţa. Unii au rămas însă peste noapte în faţa complexului de clădiri unde se află biroul premierului.
 
Liderii protestatarilor au fost arestaţi înainte de răsărit, iar forţele de ordine au raportat că au avut loc unele ciocniri, însă nimeni nu a fost rănit. 
 
Lideri ai mişcării de protest care cer demisia premierului şi reformarea constituţiei, acuzând monarhia că este anti-democratică, au fost arestaţi, scrie The Guardian.
 
În acelaşi timp, ca urmare a ordinului privind starea de urgenţă, publicarea ştirilor care ar putea aduce atingere securităţii naţionale a fost interzisă. 
Thailanda se afla deja în stare de alertă din cauza pandemiei de coronavirus, însă premierul a emis un nou decret, în timp ce poliţia a arestat peste 20 de persoane.
 
Potrivit noului decret, adunările mai mari de 5 persoane sunt interzise.
 
Miercuri, în centrul capitalei Bangkok, convoiul Regelui Maha Vajiralongkorn, a fost blocat de mulţimea de manifestanţi care i-au arătat salutul din  „Jocurile Foamei“, ridicarea celor trei degete, ce a devenit simbolul mişcării anti-guvernamentale.
 
În ciuda decretului, protestatarii au spus că vor continua să iasă în stradă pentru a cere demisia premierului Prayuth Chan-ocha şi reformarea constituţiei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările