Thailanda, pe marginea prăpastiei: manifestanţii înaintează către Biroul Proprietăţii Regale, confiscat de regele Rama X

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demonstranţi cer demisia premierului thailandez Prayut Chan-o-cha la Bangkok Thailanda FOTO EPA-EFE / Narong Sangnak
Demonstranţi cer demisia premierului thailandez Prayut Chan-o-cha la Bangkok Thailanda FOTO EPA-EFE / Narong Sangnak

Thailanda se află pe marginea prăpastiei, spune directorul pentru Asia al Human Rights Watch , înaintea unor manifestaţi ample aşteptate miercuri la sediul Biroului Proprietăţii Coroanei trecut sub administrarea regelui Maha Vajiralongkorn. Acest pas semnifică o escaladare şi totodată un semnal tot mai clar că regele însuşi este luat în vizor.

Din iulie protestatari în majoritate tineri cer reformarea monarhiei, o nouă constituţie şi înlăturarea premierului Prayut Chan-o-cha, fostul şef al juntei militare. Acţiunile de protest vin ca răspuns la numirea pe 19 noiembrie a unui adjunct în conducerea Biroului, şi anume un fost comandant militar, generalul Apirat Kongsompong.

Biroul este numit de experţi ramura de investiţii a monarhiei din Thailanda, a cărei activitate a rămas învăluită în mister, averea sa fiind estimată la circa 40 de miliarde de dolari americani. Instituţia deţine a acţiuni la două dintre cele mai mari companii din Thailanda, Banca Comercială Siam şi Siam Cement Group, şi are bunuri imobiliare de sute de milioane de dolari. Acestea includ terenuri în capitală şi zeci de mii de proprietăţi ce pot fi închiriate precum centre comerciale şi hoteluri. 

Acţiunile de contestare sunt fără precedent într-o ţară care pedepseşte insultele aduse regelui şi monarhiei. Totuşi regele conduce ţara din Europa şi în ultimele luni a venit în Thailanda doar pentru ceremonii.

Poliţia thailandeză se pregăteşte deja de proteste ample la care sunt aşteptaţi şi contraprotestatari. Sediul biroului a fost securizat cu sârmă ghimpată şi nimeni nu va avea voie să se apropie la mai puţin de 150 de metri de clădire. Poliţia va ţine grupurile separate şi a anunţat că e pregătită să ia măsurile necesare în caz de escaladare. 6.000 de forţe de ordine sunt pregătite de intervenţie.

Brad Adams a explicat că demonstranţii au luat în vizor Biroului Proprietăţii Coroanei deparece „ei sint convinşi că monarhia este în spatele sistemului de aici şi există o lipsă de transparenţă. Ei au continuat să exprime îngrijorări privind banii pe care monarhia îi ia din portofelul guvernului. Mnaigestanţii au scandat: taxele noastre - or, acestea ţin de acest Birou”.

Protestele ar putea să fie semnalul că „este o situaţie foarte gravă. Thailanda se îndreaptă spre marginea prăpastiei”, spune el, care se teme de o repetare a confruntărilor de pe 17 noiembrie, când poliţia a folosit tunuri de apă, gaze lacrimogene şi spray-uri cu piper.

Marţi premierul Prayut Chan-o-cha a respins sugestiile că ar putea avea loc un nou puci militar şi a negat că va impune legea marţială. Thailanda a cunoscut multe asemenea lovituri de răsturnare militară a guvernului, cel mai recent în 2006 şi 2014.

Palatul regal nu a făcut niciun comentariu de la debutul protestelor, în luna iulie. La începutul acestei luni, întrebat despre protestele din Thailanda, regele a spus: „îi iubim pe toţi la fel”. Totodată, a descris Thailanda ca o ţară a „compromisului”.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, António Guterres, a exprimat îngrijorări în legătură cu situaţia din Thailanda.

Regele thailandez a atras atenţia guvernului german în primele luni ale pandemiei de COVID-19, după suspiciuni că acesta pare a fi condus ţara din Germania, şi anume de la un hotel de lux din Bavaria, unde s-a retras cu suita de concubine şi oficiali.

Biroului Proprietăţii Coroanei provine dintr-o agenţie a trezoreriei care a alocat iniţial 15% din fondurile guvernamentale finanţării monarhiei. Familia regală a folosit o parte din bani pentru investiţii imobiliare şi infrastructură. La începutul secolului 20, a fondat prima banca comercială din Thailanda pe fondul unei economii tot mai prospere. 

Monarhia a devenit cel mai mare investitor şi proprietar imobiliar şi totuşi sub regele Rama VI a acumulat datorii foarte mari.Până la sosirea succesorului său, cheltuielile monarhiei au atras atenţia publică, iar apoi a urmat revoluţia Khana Ratsadon din 1932, în urma căreia a fost creat Partidul Popular - ce a reprezentat trecerea de la monarhia absolută la cea constituţională.

Drept urmare fondurile agenţiei au fost reduse şi s-au separat proprietăţile regelui de cele ale statului care urmau a fi administrate de noua agenţie, Biroul Proprietăţii Coroanei, aflată sub conducerea Ministerului de Finanţe, cu directori numiţi de guvern.

În 2017, actualul regele thailandez a preluat agenţia de la guvern sub administrarea sa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite