Thailanda. O femeie a fost condamnată la peste 43 de ani de închisoare pentru că a insultat monarhia

Thailanda. O femeie a fost condamnată la peste 43 de ani de închisoare pentru că a insultat monarhia

Vajiralongkorn, regele Thailandei FOTO Profimedia

O femeie a fost condamnată la 43 de ani şi şase luni de închisoare în Thailanda pentru că a insultat monarhia locală, aceasta fiind cea mai severă pedeapsă aplicată vreodată în regatul astiatic în cazuri de lezmajestate, relatează The Gurdian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Femeia, prezentată cu numele Anchan, o fostă funcţionară publică în vârstă de 60 de ani, a fost acuzată că a postat pe Facebook şi YouTube filmuleţe critice la adresa monarhiei thailandeze.

Judecătorul a stabilit iniţial o sentinţă de 87 de ani de închisoare, dar a înjumătăţit durata pedepsei după ce femeia s-a declarat vinovată.

Conform legilor de lezmajestate din Thailanda, orice persoană care „face afirmaţii defăimătoare, insultă sau ameninţă regele, regina, moştenitor al tronului sau regent” riscă pedepse cuprinse între 3 şi 15 ani de închisoare pentru fiecare acuzaţie. Instanţa a stabilit că femeia în cauză a încălcat 29 de ori legile de lezmajestate.

Pedeapsa survine într-un context tulbure în Thailanda, marcat de o mişcare de contestare a actualului guvern şi a monarhiei. Zeci de mii de tineri thailandezi au ieşit în stradă anul trecut pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de regele Maha Vajiralongkorn, întrebându-se asupra averii sale uriaşe şi cerând o reformă prin care monarhia să se supună Constituţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările