Tensiuni diplomatice între China şi Vietnam. ONU îndeamnă la calm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat vineri China şi Vietnamul să dea dovadă de reţinere în conflictul din Marea Chinei de Sud, după ce guvernul de la Beijing i-a acuzat pe vietnamezi de agresiune, informează AFP.

Tensiunile diplomatice au debutat după ce mai multe nave ale Chinei au folosit tunurile cu apă pentru a-i opri pe reprezentanţii Vietnamului care încercau să împiedice pe chinezi să lucreze pentru amplasarea unei platforme petroliere la 240 de kilometri de coasta statului având capitala la Hanoi, informează „The Guardian”.

China este „surprinsă şi şocată” de acţiunile vietnamezilor, a declarat un oficial de la Beijing, Yi Xianling, director adjunct în cadrul unui departament al ministerului de Externe.  Reprezentantul chinez menţionat a adăugat că operaţiunile navelor chineze în acea zonă sunt „legitime, justificate şi respectă legea”.

Ban Ki-moon „şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea tensiunilor din Marea Chinei de Sud, în special între China şi Vietnam”, a afirmat purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq.

„El (n.r. – Ban Ki-moon) a îndemnat părţile implicate în conflict să dea dovadă de cea mai mare reţinere să să-şi soluţioneze divergenţele într-un mod paşnic, prin dialog şi în conformitate cu legile internaţionale”, a adăugat responsabilul Naţiunilor Unite.

Tensiunile dintre China şi Vietnam s-au agravat după ce Beijingul a anunţat săptămâna trecută instalarea unor structuri de foraj petrolier în Marea Chinei de Sud.

Hanoi şi Beijingul îşi dispută arhipelagurile Paracel şi Spratley, în zona cărora se presupune că există zăcăminte bogate de hidrocarburi şi care se află în centrul unor rute maritime internaţionale. La rândul său, China îşi dispută suveranitatea asupra unor insule cu Japonia, care se află într-un conflict teritorial cu Beijingul mai la nord, în Marea Chinei de Est.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite