Tensiuni rasiale în Zambia: trei imigranţi chinezi au fost omorâţi în bătaie şi apoi incendiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO captură ZNBC Today
FOTO captură ZNBC Today

Soţia proprietarului unei fabrici de confecţii şi doi angajaţi, toţi imigranţi chinezi, au fost ucişi cu brutalitate în Lusaka, Zambia, pe fondul tensiunilor rasiale crescute din cauza pandemiei de coronavirus. Oameni de afaceri chinezi au fost acuzaţi de sclavie, întrucât au forţat carantina la locul de muncă pentru angajaţii lor africani.

Crima a avut loc pe 24 mai la depozitul unei fabrici de confecţii şi a fost reconstituită pe baza unei înregistrări CCTV de 17 minute. Trei atacatori înarmaţi cu răngi i-au lovit până la moarte pe cei trei imigranţi şi apoi le-au târât corpurile într-un depozit din apropiere. 

Ulterior, corpurile au fost dezmembrate şi incendiate. Poliţia abia a reuşit să le recupereze rămăşiţele din depozitul ars până la temelii.

La momentul atacului, proprietarul fabricii de confecţii, care se află în Zambia de 20 de ani împreună cu soţia sa, se afla în provincia Jiangsu, estul Chinei. Fabrica de confecţii comercializa ţesături, lenjerie de pat şi haine importate din Nantong, regiunea lor natală, cunoscută pentru producţia de textile.

Incidentul s-a produs în contextul tensiunilor rasiale accentuate de epidemia de coronavirus: cu câteva zile în urmă, primarul Lusaka, Miles Sampa, i-a acuzat pe patronii chinezi de „sclavie”, i s-a adresat unuia dintre ei cu apelativul „Chinezule”, şi a ţinut să le reamintească cetăţenilor că „nu Zambienii de culoare au adus cu ei coronavirusul, ci a venit din China”.

Zambia a raportat primul caz de coronavirus pe 18 martie, primii diagnosticaţi fiind cei întorşi din Europa. Ţara central-africană a instituit o carantină parţială şi multe afaceri au fost închise.

Pe fondul măsurilor luate pentru combaterea pandemiei, au apărut relatări că unii proprietari chinezi au sfidat restricţiile, fie continuând să-şi servească clienţii chinezi, fie carantinând muncitori zambieni la locul de muncă pentru a nu transmite virusul.

Primarul Sampa a început o campanie de demascare a acestora.

Pe 18 mai, Sampa a închis un restaurant chinez pentru că a vândut produse etichetate doar în chineză, nu şi în engleză, cum prevede legea. Câteva zile mai târziu, a retras licenţa unei frizerii pentru bărbaţi pe motiv de „discriminare la adresa persoanelor de culoare”.

Apoi a filmat un raid la o fabrică de tractoare unde muncitorii au fost forţaţi să doarmă la locul de muncă pe timpul pandemiei, pentru a evita ca aceştia să se îmbolnăvească şi să transmită virusul. 

„Am găsit muncitori zambieni care au fost obligaţi să doarmă câte şase într-un container pe saltele puse pe jos”, a scris Sampa pe Facebook.

Unul dintre manageri explică în clipul postat de primar pe Facebook: „Nu le permitem să meargă acasă din cauza situaţiei cu coronavirusul”.

Sampa îi răspunde atunci: „Chinezule...asta nu e o scuză să-i înrobeşti”.

În aceeaşi zi primarul Lusaka a mers la o fabrică de ciment unde muncitorii erau ţinuţi închişi de două luni. În urma explicaţiilor patronului că nu aceştia nu puteau părăsi fabrica, Sampa replicat: „Este ilegal. Îi ţii ostatici. Asta e scalvie”.

Un angajat al fabricii a declarat pentru CNN că şeful le-a cerut să rămână acolo până la sfârşitul epidemiei de teama că ar putea contracta virusul şi l-ar putea răspândi la locul de muncă.

„Însă ne dau mâncare, ne pun la dispoziţie plase de ţânţari şi saltele pe care să dormim....unii dintre colegi au refuzat şi au fost concediaţi, dar vor încerca să se angajeze din nou după redeschiderea companiei.

Un alt angajat a declarat că a fost ameninţat cu bătaia dacă nu se conformează şi că unii colegi au fugit, iar acum vor ca guvernul să-i ajute să-şi recupereze salariile neplătite.

Compania a transmis că este o măsură de protecţie a muncitorilor şi că sunt plătiţi în plus pentru faptul că dorm la locul de muncă. Salariul este de regulă 95 de dolari pe lună.

Atacul a reaprins vechi resentimente faţă de angajatorii chinezi în Zambia, riscând să deterioreze relaţiile dintre rezidenţi şi imigranţi. Încidente au mai avut loc în 2005, când zeci de muncitori au murit după o explozie la o mină, în 2010 cân doi manageri chinezi au tras asupra angajaţilor care protestau faţă de condiţiile de muncă la o mină de cărbuni, dar şi în 2012, când muncitorii au ucis un supraveghetor chinez de la aceeaşi mină.

Un număr estimativ de 22.000 de cetăţeni chinezi trăiesc în Zambia şi conduc sau sunt angajaţi ai 280 de companii, majoritatea situate între Lusaka şi provincia Copperbelt. 44% din datoriile ţării africane sunt către Beijing şi sunt voci în Zambia care spun că China are prea mare control asupra ţării.

Zambia este cel mai important partener comercial al Chinei după Kenya. Exporturile în China sunt considerabile datorită producţiei de cupru, însă în ţară expansiunea chineză nu este văzută cu ochi buni.

Proiectele majore de infrastructură , între care aeroporturi, baraje, autostrăzi, au fost construite ori de firme de stat chineze ori firme asociate. China operează şi într-un sector economic crucial, cel minier. O companie finanţată de Beijing a cumpărat 60% din acţiunile canalului de televiziune publică din Zambia. 

„Cetăţenii simt că China pune stăpânire pe pământuri şi afaceri, iar acum obţin şi tratament preferenţial de la oficialii guvernamentali”, spune Kanenga Haggai, lector la catedra de studii de dezvoltare a Universităţii din Zambia, doctorand la Universitatea Sud-Est din China.

Influenţa Chinei este o problemă politică intens dezbătută în Zambia. În 2018 Un politician din Lusaka a propus construirea unui oraş chinezesc pentru comerţul imigranţilor după ce oamenii de afaceri s-au plâns că străinii se implică în afaceri tradiţionale precum creşterea păsărilor, restaurante şi saloane.

În 2006, fostul candidat la preşedinţie Michael Sata a lansat o campanie xenofobă în care a susţinut cp 80.000 de chinezi „infestează” Zambia. Drept urmare au avut loc mai multe atacuri rasiale asupra afacerilor patronate de imigranţi. Însă ajuns preşedinte în 2011, la a patra tentativă, a prezentat China ca „prieten al Zambiei” la bine şi la greu.

Primarul Lusaka, nepotul fostului preşedinte, acum decedat, a revenit cu scuze faţă de comunitatea chineză, spunând că regretă tonul şi limbajul folosit, şi mai ales cuvântul „Chinezoi”: „nu am ştiut că este o insultă, dar am primit o plângere formală legată de folosirea acestuio termen. 

Vreau să-i asigur pe investitorii străini ai oraşului că biroul meu va fi alături de ei 100% pentru a le sprijini afacerile...şi vom comunica într-o manieră mai civilizată prin instituţiile şi birourile noastre”.

Sute de oameni, chinezi şi zambieni, s-au strâns luni la scena crimei pentru a aduce un ultim omagiu imigranţilor ucişi.

Ambasadorul Zambiei în China a declarat pentru publicaţia controlată de stat Global Times că ţara va întări măsurile de protecţie a imigranţilor chinezi. 

Autorităţile din Zambia au arestat doi bărbaţi şi o femeie în legătură cu crimele.

Ministerul de externe chinez a transmis că atacurile sunt un incident izolat care nu „va afecta cooperarea prietenoasă între China şi Zambia”.

Zambia este partener-cheie al proiectului ambiţios „Belt and Road” iniţiat de preşedintele chinez Xi Jinpig prin care China ajută ţările în dezvoltare să construiască infrastructură critică contra asigurării unei pieţe în aceste ţări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite