Tensiuni între Beijing şi Paris după trecerea unei fregate franceze prin strâmtoarea Taiwan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fregata franceză Vendémiaire FOTO EPA-EFE
Fregata franceză Vendémiaire FOTO EPA-EFE

Ministerul Apărării de la Beijing a anunţat joi că a protestat oficial pe lângă Paris în urma trecerii unei nave franceze de război prin strâmtoarea Taiwan, care separă insula cu acelaşi nume de China. Acuzată de încălcarea apelor teritoriale chineze, Franţa răspunde că a acţionat în conformitate cu dreptul maritim internaţional.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării a confirmat pentru Reuters informaţia potrivit căreia fregata franceză Vendémiaire a traversat la 6 aprilie strâmtoarea Taiwan, un act rar şi neobişnuit pentru o navă europeană.

În urma acestui presupus incident, divulgat de două surse americane, regimul comunist de la Beijing nu a mai invitat Franţa la parada militară navală pe care a organizat-o marţi cu prilejul aniversării a 70 de la înfiinţarea marinei sale.

Potrivit purtătorului de cuvânt sus-menţionat, Beijingul a trimis o scrisoare de protest la Paris, în condiţiile în care China nu recunoaşte independenţa insulei Taiwan şi o consideră drept parte a teritoriului său.

Însă Franţa a invocat respectarea dreptului maritim internaţional în acest caz.

Potrivit unor surse din Ministerul francez al Apărării, Parisul şi Beijingul sunt „în contact strâns“. O navă a Marinei franceze „tranzitează cel puţin o dată pe an strâmtoarea Taiwan fără incidente şi fără reacţii“, au precizat aceste surse, potrivit Reuters.

„Franţa îşi reafirmă ataşamentul faţă de libertatea navigaţiei în conformitate cu dreptului maritim internaţional“, a adăugat un apropiat al ministrului francez al Apărării Florence Parly.

Colonelul Patrik Steiger, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Armatei Franceze, a refuzat să comenteze acest caz.

Fregata Vendémiaire efectuează frecvent misiuni în zona Asia-Pacific, fiind mobilizată în prezent pentru depistarea unor eventuale încălcări ale sancţiunilor ONU de către Coreea de Nord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite