Temeri privind un dezastru ecologic în Marea Chinei de Est, după coliziunea dintre un petrolier şi un cargo

Temeri privind un dezastru ecologic în Marea Chinei de Est, după coliziunea dintre un petrolier şi un cargo

Petrolierul Sanchi, în flăcări

Autorităţile chineze se tem că ciocnirea dintre un petrolier şi un cargo de sâmbătă seară, în largul coastei de est a Chinei, poate provoca un dezastru ecologic, informează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

După două zile de la coliziunea celor două nave, petrolul încă se scurge în mare şi există riscul ca tancul petrolier - spun autorităţile - să explodeze şi să se scufunde.
 
Echipele de intervenţie care au încercat să ajungă la locul accidentului nu s-au putut apropia din cauza norilor toxici emanaţi, a spus ministrul Transporturilor.
 
Echipajul navei, format din 30 de iranieni şi 2 din Bangladesh, este în continuare dat dispărut, în ciuda eforturilor internaţionale de salvare.
 
Luni dimineaţă, vasul încă ardea şi nu este cunoscută suprafaţa afectată de scurgerea de petrol.
 
Tancul transporta o formă ultra-uşoară de petrol, cunoscută drept condensat, care - în acest caz - poate fi mai periculos pentru mediu decât forma brută.
 
„Condensat are şanse mai mari să se evaporeze şi să se amestece cu apa. De asemenea, poate să nu aibă miros ori culoare, aşa că ar fi mai greu de detectat, reţinut şi curăţat”, a spus John Driscoll de la JTD Energy Service pentru BBC.
 
Înregistrat în Panama, petrolierul Sanchi aparţine unei companii iraniene. El transporta 136.000 de tone de petrol iranian când s-a ciocnit cu un cargo, sâmbătă noapte, la aproximativ 300 de kilometri de costa Shanghaiului.
 
Echipajul format din 21 de persoane al cargo-ului a fost salvat.
 
China a trimis mai multe nave pentru operaţiunea de salvare, iar Coreea de Sud a ajutat prin trimiterea unui elicopter şi a unei nave a pazei de costă. Marina americană a trimis şi ea un avion militar pentru a susţine eforturile de salvare.
 
citeste totul despre: