Talibanii comit un atac sângeros la Kabul în timp ce încheie pacea cu americanii

Talibanii comit un atac sângeros la Kabul în timp ce încheie pacea cu americanii

FOTO EPA-EFE

Cel puţin 16 persoane au fost ucise luni seara la Kabul într-un atac comis în timpul purtării discuţiilor finale asupra acordului de pace între Statele Unite şi insurgenţii talibani, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luni seara, talibanii au comis un atentat în capitala Afganistanului în timp ce negociau pacea cu emisarul american Zalmay Khalilzad.

Atentatul a început cu o explozie în complexul Green Village, care găzduieşte agenţii de ajutor şi organizaţii internaţionale, a continuat cu focuri de armă şi s-a încheiat tot cu o explozie, într-un service auto.

Prima explozie „a fost cauzată de un tractor încărcat cu explozibili“, a declarat marţi dimineaţa un purtător de cuvânt al Ministerului afgan de Interne.

Cel puţin 16 persoane au fost ucise şi altele 119 rănite, potrivit ultimului bilanţ furnizat de autorităţile afgane.

Atentatul a fost revendicat de talibani, prin purtătorul lor de cuvânt, Zabihullah Mujahid.

Potrivit acestuia, acţiunile au fost realizate de un kamikaze şi un comando.

Este vorba de al treilea atentat de amploare în Afganistan în tot atâtea zile.

Talibanii au declanşat sâmbătă o ofensivă pentru cucerirea oraşului Kunduz, considerat un important nod strategic.

Atentatul de luni seara s-a produs exact în momentul în care televiziunea afgană difuza un interviu cu emisarul american Zalmay Khalilzad. Acesta vorbea despre acordul de pace convenit cu talibanii.

Analistul pakistanez Rahimullah Yousufzai nu vede nimic surprinzător în comiterea acestor acte de violenţă în paralel cu negocierea păcii.

„Exercitarea de presiune face parte din strategia talibanilor. Ei sunt convinşi că datorită puterii lor militare şi atentatelor lor americanii au fost constrânşi să vorbească“, a declarat Yousoufzai pentru AFP.

Statele Unite vor retrage aproape 5.000 de soldaţi şi vor închide cinci baze din Afganistan, pe parcursul a 135 de zile, potrivit unui proiect de acord convenit cu talibanii, a declarat Khalilzad.

Acordul, convenit după luni de zile de negocieri cu reprezentanţii mişcării insurgenţilor, trebuie să fie aprobat de preşedintele american Donald Trump înainte de a fi semnat.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a fost informat despre proiectul de acord şi va analiza detaliile înainte de a-şi exprima opinia, a declarat luni purtătorul său de cuvânt.

În schimbul retragerii treptate a trupelor americane, talibanii se angajează să nu permită ca Afganistanul să fie utilizat de militanţi pentru a plănui atacuri împotriva Statelor Unite şi aliaţilor săi.

Acordul include o prevedere referitoare la aşa-numite discuţii intra-afgane pentru a ajunge la un acord politic larg şi a pune capăt luptelor dintre talibani şi guvernul de la Kabul susţinut de Occident.

Detaliile legate de viitoarele negocieri nu sunt clare, talibanii refuzând până acum să discute direct cu guvernul, pe care îl consideră un regim ”marionetă”.

Mulţi dintre oficialii guvernului afgan au respins excluderea guvernului de la discuţiile dintre SUA şi talibani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: