Taiwanul, pregătit să înceapă negocieri cu China. Care sunt condiţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat vineri că ţara sa este pregătită să înceapă negocieri substanţiale cu China, dacă Beijingul acceptă să renunţe la confruntare. Taiwanul este supus la presiuni din ce în ce mai mari din partea Chinei, după ce preşedintele Tsai Ing-wen a preluat mandatul prezidenţial, în 2016.

Înfuriată de sprijinul din ce în ce mai intens al Statelor Unite pentru Taiwan, China a tăiat dialogul cu Taipeiul şi şi-a intensificat activităţile militare în apropierea insulei Taiwanului. În discursul său de Anul Nou, Tsai Ing-wen a declarat că relaţiile dintre cele două ţări vecine se referă la stabilitate regională şi acestea au atras atenţia scenei internaţionale. Preşedintele taiwanez a mai spus că speră că, odată ce pandemia de COVID-19 se va încheia, se vor putea relua schimburile dintre naţiunile de pe cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan. Beijingul a criticat în mod frecvent liderul Taiwanului, afirmând că acesta trebuie să accepte mai întâi faptul că Taiwanul este parte a Chinei.

Beijingul a aplicat o presiune crescândă asupra Taiwanului guvernat democratic pentru a accepta suveranitatea Chinei, inclusiv zboruri ale avioanelor de luptă peste o linie sensibilă ce desparte Strâmtoarea Taiwan şi care serveşte în mod normal ca un tampon neoficial.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a făcut din modernizarea apărării o prioritate în faţa ameninţării chineze în creştere, în special capacităţile de "război asimetric", care se referă la a face orice atac chinez dificil şi costisitor, de exemplu cu mine inteligente şi rachete portabile.

SUA, care ca majoritatea ţărilor nu au legăturile diplomatice oficiale cu Taipeiul deşi sunt cel mai puternic susţinător al său din lume, au îndemnat Taiwanul să-şi modernizeze armata, astfel încât acesta să poată deveni un "arici", greu de atacat de către China, mai notează Reuters. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite