Taifunul Haiyan a lovit astăzi Vietnamul, după ce a făcut dezastru în Filipine

Taifunul Haiyan a lovit astăzi Vietnamul, după ce a făcut dezastru în Filipine

Vietnamezii s-au pregătit pentru ce e mai rău

Astăzi, taifunul care făcut dezastru în Filipine  a ajuns pe coasta Vietnamului, unde a luat deja viaţa a şase oameni, şi în sudul Chinei, unde a provocat primele pagube materiale, asta chiar dacă a slăbit în intesitate. Aproape 900 de mii de persoane din 11 provincii au fost evacuate în zone sigure.

Ştiri pe aceeaşi temă

Taifunul Haiyan a atins coastele Vietnamului la circa 160 de kilometri sud-est de capitala Hanoi. În momentul contactului cu litoralul vietnamez, furtuna, care a pierdut mult din intensitate după ce a lovit Filipinele în cursul weekendului, atingea încă o viteză de 120 de kilometri la oră, conform JTWC, un centru de prognoză meteorologică al marinei şi aviaţiei militare americane, situat la Pearl Harbor, în Hawai.

Peste 600.000 de persoane au fost evacuate preventiv în Vietnam înainte de sosirea taifunului care ar putea să fie cel mai devastator din istoria Filipinelor, dacă bilanţul de peste 10.000 de morţi anunţat duminică de autorităţi este confirmat.

În capitala Hanoi, locuitorii se pregăteau să înfrunte ploi violente şi inundaţii, în timp ce zeci de mii de persoane din regiunile de coastă au fost avertizate să se refugieze în interiorul ţării. „Am evacuat peste 174.000 de locuinţe, mai mult de 600.000 de persoane“, a anunţat departamentul vietnamez pentru controlul inundaţiilor şi furtunilor.

Cu toate acestea, aproximativ 200.000 de persoane evacuate din provinciile din centru au fost autorizate să se întoarcă acasă din cauza schimbării traiectoriei taifunului către nord, care a dus la evacuarea duminică a alte 52.000 de persoane, conform site-ului oficial de informaţii VNExpress.

Însă conform Crucii Roşii, schimbarea traiectoriei riscă să "crească zona catastrofei de la nouă la cel puţin 15 provincii", forţând dispersarea operaţiunilor de salvare.

Un reprezentant al Crucii Roşii din Vietnam, a notat că o dată cu schimbarea traiectoriei, ploile diluviene şi inundaţiile ar putea afecta şi capitala.

Conform comentariilor de pe reţelele de socializare, numeroşi locuitori din Hanoi au început să îşi facă stocuri de hrană şi apă. Toate ambarcaţiunile au fost reţinute în porturi, iar compania aeriană naţională Vietnam Airways a anulat 62 de zboruri.


citeşte şi

VIDEO FOTO Scene de coşmar în Filipine după trecerea taifunului Haiyan. Sinistraţii jefuiesc morţii pentru a supravieţui

Case rase din temelii, stâlpi de electricitate smulşi, maşini răsturnate şi supravieţuitori înspăimântaţi pe străzi aşa arată mare parte din Filipine după trecerea taifunului Haiyan, însoţit de valuri de mai mulţi metri înălţime şi rafale de vânt cu intensificări de până a 315 kilometri pe oră.

FOTO VIDEO Mărturiile cutremurătoare ale supravieţuitorilor taifunului Haiyan: „Oamenii se transformă în zombi căutând hrană”

Una dintre cele mai puternice furtuni înregistrate vreodată a ucis cel puţin 10.000 de oameni în Filipine, potrivit unui oficial al poliţiei locale. Supravieţuitorii au povestit despre experienţele traumatizante şi despre imaginile corpurilor neînsufleţite din stradă, despre filipinezii izolaţi care, asemenea unor zombi, umblă după hrană şi apă potabilă, precum şi despre hoţii care atacă echipele cu ajutoare umanitare.

FOTO Tragedia din Filipine: 10.000 de oameni au murit numai în provincia Leyte, potrivit ultimelor informaţii prezentate de autorităţi

Conform noilor estimări furnizate duminică dimineaţă de autorităţi, aproximativ 10.000 de persoane au murit numai în provincia Leyte din Filipine, în urma taifunului Haiyan care se îndreaptă spre Vietnam.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: