UPDATE Suspiciuni de atac terorist în Beijing. Un vehicul a intrat în mulţime în piaţa Tiananmen. Cinci oameni au murit

UPDATE Suspiciuni de atac terorist în Beijing. Un vehicul a intrat în mulţime în piaţa Tiananmen. Cinci oameni au murit

Autorităţile au ridicat garduri în jurul vehiculului şi au confiscat aparatura mai multor jurnalişti. FOTO Reuters

Un vehicul a intrat luni în mulţimea adunată în Piaţa Tiananmen din Beijing, provocând moartea a cinci persoane şi rănirea altor 38, a anunţat agenţia China Nouă, în timp ce imaginile publicate pe Internet arătau o maşină în flăcări, chiar înainte de intrarea în Oraşul Interzis, relatează AFP.

Evenimentul a declanşat imediat o importantă operaţiune a forţelor de ordine, o vastă acţiune de cenzurare pe Internet şi o încercuire totală a acestui cartier în care regimul comunist a reprimat în sânge protestele democratice din 1989.
 
"Şoferul maşinii de teren şi cei doi pasageri au murit", a declarat într-un comunicat Biroul pentru siguranţă publică din capitala chineză. "Numeroşi turişti şi poliţişti în serviciu" au fost răniţi de maşină, care în cele din urmă s-a oprit într-o barieră, a precizat el.
 
Potrivit agenţiei oficiale de presă China Nouă, 11 turişti şi poliţişti au fost răniţi de maşină înainte ca aceasta să intre în coliziune cu parapetul unuia dintre podurile care duc la Tiananmen ("Poarta Păcii celeste", în chineză).
 
Potrivit poliţiei, faptele au avut loc în jurul orei 12.05 (06.05 ora Românie) în această piaţă din centrul Beijingului. "Poliţiştii încercau să acorde asistenţă persoanelor la faţa locului, iar incendiul a fost stins. Răniţii au fost transferaţi la un spital din vecinătate", a adăugat poliţia. Accesul tuturor pietonilor la Tiananmen era blocat, au constatat jurnaliştii AFP.
 
Vehicul în flăcări în faţa portretului lui Mao
 
Fotografii postate online - şi şterse imediat de serviciile de cenzură - au arătat un vehicul în flăcări, din care se ridica un fum gros, în faţa celebrului portret al lui Mao la intrarea în Oraşul Interzis, care dă spre partea de nord a Tiananmen.
 
Doi reporteri ai AFP au afirmat că au fost reţinuţi şi că materialul le-a fost confiscat, în timp ce încercau să se apropie de Tiananmen, piaţă care simbolizează puterea politică în China.
 
Principala staţie de metrou care duce în piaţă a fost închisă, a anunţat compania care administrează metroul din Beijing.
Un turist italian în vârstă de 58 de ani a relatat că tocmai vizita Oraşul Interzis, palatele împăraţilor Ming şi Qing, în momentul în care agenţi au cerut tuturor turiştilor să părăsească zona.
 
Incidentul a fost comentat rapid pe reţelele de socializare chineze, din cauza rolului nevralgic şi istoric al Pieţei Tiananmen. "Ce se întâmplă în Tiananmen? Sunt maşini de poliţie şi ambulanţe peste tot!", a întrebat pe un microblog un internaut care se afla în apropierea zonei.
 
Alţi internauţi emiteau ipoteza unui gest intenţionat al ocupanţilor vehiculului, dată fiind slaba posibilitate a unui astfel de accident în acest loc.
 
"Este, oare, Tiananmenul, în 2013, teatrul unei autoincendieri?", s-a întrebat altul. Începând din 2009, aproximativ 120 de tibetani au săvârşit acest gest disperat în semn de protest faţă de tutela chineză.
 
Garduri pentru blocarea vederii
 
Potrivit unei jurnaliste AFP aflate în apropierea pieţei, poliţiştii au început să ridice garduri înalte pentru a ascunde vederii zonele în care maşina a luat foc.
 
Întrebată dăcă este vorba despre un act terorist, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying, a răspuns că "ignoră detalii despre ceea ce s-a întâmplat" în Piaţa Tiananmen.
 
"Dacă persoane de naţionalitate străină sunt vizate de aceste fapte, cazul lor va fi tratat în conformitate cu legislaţia internaţională", a declarat ea.
 
Mii de persoane au fost ucise în reprimarea mişcării prodemocratice din 1989 din piaţa Tiananmen, când Partidul Comunist a trimis tancuri să pună capăt celor şapte săptămâni de manifestaţii calificate de regim drept "revoltă contrarevoluţionară".
 
Importante forţe de securitate sunt staţionate în permanenţă de atunci pe această esplanadă imensă unde se află, de asemenea, intrarea în Oraşul Interzis, Mausoleul lui Mao şi Palatul Poporului.
 
Un chinez a încercat să se autoincendieze în Piaţa Tiananmen pe 21 octombrie 2011. Autorităţile au menţinut ulterior, timp de patru săptămâni, o cenzură totală asupra acestei informaţii sensibile, până când o fotografie făcută de un turist a fost publicată de cotidianul britanic The Daily Telegraph.
 
Presa de stat chineză a scris la vremea aceea că era vorba despre un gest "apolitic". Pe 23 ianuarie 2001, în piaţa Piaţa Tiananmen a avut loc autoincendierea colectivă a unor persoane prezentate ca adepţi ai mişcării spirituale Falungong. Conducerea Falungong a acuzat Beijingul că a organizat o înscenare cu scopul de a discredita mişcarea.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: