FOTO Sunt măştile de protecţie eficiente împotriva noului coronavirus din China? La ce metode inedite recurg chinezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Oameni din toată lumea cumpără măşti de protecţie, în speranţa că acestea vor ţine la distanţă noul coronavirus apărut în China.

GALERIE  FOTO

Unele companii au impus angajaţilor folosirea lor. Şcolile din Coreea de Sud le-au transmis părinţilor să-şi echipeze copiii cu măşti şi dezinfectant de mâini, atunci când se vor întoarce din vacanţa de iarnă, potrivit Associated Press.

Măştile, măsură de precauţie de bun simţ

Toate virusurile sunt suficient de mici încât să pătrundă printr-o mască medicală obişnuită, dar germenii nu se răspândesc de regulă prin aer doar câte unul, a spus Mark Denison, de la Centrul Medical al Universităţii Vanderbilt din Nashville. Denison studiază SARS şi MERS, care sunt coronavirusuri şi fac parte din aceeaşi familie ca acest nou virus apăut la Wuhan.

În schimb, virusurile se transmit de la persoană la persoană prin mici stropi de la strănut sau tuse. Aceste pictături ajung pe mâini sau alte suprafeţe, de unde sunt luate de alţii, care le duc spre ochi, nas sau gură.

Măştile pot bloca picăturile de la un strănut sau de la tuse. Acest lucru înseamnă că sunt folositoare, a precizat Denison.

De asemenea, cineva care poartă o mască nu-şi poate atinge nasul propriu sau gura. Acest lucru poate preveni putătorul să ia germenii lăsaţi pe diferite suprafeţe de cineva care este bolnav, a mai spus el.

Măştile „sunt o măsură de precauţie de bun simţ”, în timp ce oamenii de ştiinţă lucrează ca să determine exact cum virusul este transmis, a afirmat cercetătoarea Universităţii Oxford, Trudie Lang.

Însă niciunul dintre aceste aspecte nu a fost riguros cercetat. Nimeni nu a comparat grupuri de persoane care poarte măşti şi care nu poartă măşti, prin expunerera lor la noul virus, a spus Denison.  O analiză din 2017 a unor studii care au vizat personalul medical sugerează că măştile oferă o oarecare protecţie înpotriva SARS, dar autorii au notat că „dovezile existente sunt puţine şi descoperirile sunt contradictorii.

Spălarea pe mâini cu apă şi săpun, esenţială

Cea mai bună metodă de a evita îmbolnăvirea cu noul virus este spălarea pe mâini cu apă şi săpun. Dacă apa şi săpunul nu sunt disponibile, atunci ar trebui folosit un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. Acelaşi sfat este valabil şi pentru evitarea răcelilor banale sau a gripei.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă măşti oamenilor care sunt evaluaţi privind noul virus, oamenilor la care este confirmată infectarea, membrilor familiei şi însoţitorilor. Echipajele curselor aeriene ar trebui să ofere măşti călătorilor bolnavi, potrivit specialiştilor.

Personalul medical care tratează pacienţii infectaţi cu noul virus este sfătuit să ia măsurii suplimentare precum ochelarii de protecţie sau scuturi faciale.

UNICEF a declarat, miercuri, că a trimis şase tone de măşti respiratorii şi costume de protecţie în China, pentru a fi folosite de cadrele medicale.

În Tokyo, Hasumi Tsuchida, angajată la un hotel, a spus că a ales că poarte mască pentru că „lucrez într-un hotel unde mulţi oaspeţi sunt din China. Ea a adăugat: „Sunt puţin îngrijorată atunci când vin oaspeţi din străinătate”.

Respilon, o companie din Cehia care produce măşti din „nanofibre” în China, a vândut 700.000, anul trecut, în toată lumea. Începând cu săptămâna trecută, compania a primit comenzi pentru încă 7 milioane de măşti. Însă problema este că nu poate să le producă, având în vedere că Guvernul chinez a prelungit vacanţa de Anul Nou pentru a încerca să reducă răspândirea virusului.

Angajaţii unei fabrici de măşti medicale din Shanghai sunt suprasolicitaţi, în ciuda vancanţei.

„Lucrăm în prezent 24 de ore, 2 schimburi pe zi, 12 ore pe tură”, a spus Liao Huolin, preşedinte al companiei. „Am încălcat legea muncii, dar lucrătorii înţeleg”, a mai adăugat el.

Bidonul de apă pus pe cap, noua metodă de protecţie împotriva virusului fatal

În lipsa măştilor sanitare, care s-au epuizat rapid pe fondul stării de urgenţă naţională din cauza coronavirusului 2019-nCoV, chinezii au ales să se protejeze în locurile aglomerate cu bidoane de apă puse pe cap.

Viralizată prin intermediul reţelelor de socializare, „metoda chineză“ a traversat Pacificul.

La Vancouver (Canada), o femeie a fost surprinsă alegând aceeaşi măsură de protecţie în aeroport (foto mai jos).

Noul tip de coronavirus este destul de agresiv şi se răspândeşte foarte repede. Ultimul bilanţ furnizat de autorităţile chineze este de 170 de morţi şi peste 7.000 de persoane infectate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite