SUA: Oricine ar fi succesorul lui Kim Jong-un, Coreea de Nord trebuie denuclearizată. Phenianul păstrează tăcerea privind starea de sănătate a liderului nord-coreean

SUA: Oricine ar fi succesorul lui Kim Jong-un, Coreea de Nord trebuie denuclearizată. Phenianul păstrează tăcerea privind starea de sănătate a liderului nord-coreean

Liderul nord-coreean Kim Jong-un

SUA vor continua să militeze pentru denuclearizarea Coreei de Nord oricare ar fi conducătorul acesteia, a declarat miercuri secretarul de stat american Mike Pompeo, în timp ce zvonurile despre sănătatea precară a lui Kim Jong-Un continuă să circule, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un interviu pentru canalul de televiziune american Fox News, Pompeo a amintit că el s-a întâlnit cu influenta soră a liderului nord-coreean, Kim Yo Jong, a cărei recentă ascensiune în ierarhia de la Phenian a determinat unii experţi să o considere un eventual succesor.
 
"Am avut posibilitatea să o întâlnesc de câteva ori, dar provocarea rămâne aceeaşi, obiectivul rămâne neschimbat, oricare ar fi persoana care conduce Coreea de Nord", a declarat şeful diplomaţiei americane.
 
Pompeo a reiterat promisiunea SUA de a aduce poporului nord-coreean "un viitor mai strălucit" dacă puterea de la Phenian renunţă la arsenalul său nuclear.
 
"Ei trebuie să se denuclearizeze. Ei trebuie să o facă astfel încât noi să putem să verificăm asta. Aceasta este adevărat oricare ar fi persoana care conduce Coreea de Nord", a reiterat secretarul de stat.
 
Pompeo s-a deplasat de patru ori în Coreea de Nord în 2018. El a contribuit atunci la organizarea unor summituri istorice între preşedintele Donald Trump şi Kim Jong Un, după peste jumătate de secol de ostilitate între Phenian şi Washington.
 
Dar speranţele unui succes care ar interveni înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA sunt reduse. Teste controversate cu rachete au fost efectuate de Coreea de Nord şi SUA au respins cererile Phenianului privind ridicarea sancţiunilor care apasă asupra Coreei de Nord înainte de o denuclearizare completă.
 
Daily NK, un ziar online administrat în special de nord-coreeni care au fugit din ţară, a afirmat că Kim Jong Un a fost operat în aprilie din cauza unor probleme cardiovasculare şi că el este în convalescenţă.
 
Autorităţile sud-coreene au minimalizat aceste informaţii. Un înalt responsabil sud-coreean, citat de agenţia de presă Yonhap, a afirmat sub rezerva anonimatului că "nu este adevărat" că Kim Jong Un ar fi grav bolnav.
 
Preşedintele american Donald Trump i-a urat marţi "multă sănătate" lui Kim, subliniind că zvonurile despre eventuale probleme de sănătate ale acestuia nu s-au confirmat.
 
Adjunctul comandantului Statului Major Interarme al SUA, generalul John Hyten, a declarat miercuri că Pentagonul nu are nicio informaţie care să permită să se spună că Kim Jong Un ar fi pierdut controlul asupra programului nuclear nord-coreean.

În afara unor informaţii de presă, ”pot să vă spun că, potrivit informaţiilor noastre, nu am nimic care să confirme sau să dezmintă ceva”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, adjunctul şefului Statului Major american, generalul John Hyten.

”Plec de la principiul că Kim Jong Un deţine în continuare controlul deplin al forţei nucleare nord-coreene şi al forţelor armate nord-coreene”, a declarat el.
 
Coreea de Nord nu a făcut nicio menţiune miercuri asupra stării de sănătate a liderului său Kim Jong Un după informaţiile difuzate de mass-media din SUA că el ar fi grav bolnav, notează dpa.
 
Marţi, presa americană a relatat că liderul comunist, despre care se crede că are 36 de ani, nu se simte bine după o intervenţie chirurgicală pe cord şi este supus tratamentului.
 
Miercuri, presa de stat nord-coreeană nu s-a referit la apariţiile publice recente ale lui Kim.
 
Conducerea comunistă de la Phenian controlează strict informaţiile despre Kim şi familia sa, aminteşte dpa.
 
Biroul preşedintelui sud-coreean Moon Jae In nu a putut confirma informaţiile, potrivit cărora Kim ar fi grav bolnav, difuzate iniţial de canalul american CNN, declarând că nu există niciun indiciu că Kim ar suferi de probleme serioase de sănătate.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările