SUA sunt ”interesate” în continuare de un posibil dialog cu Coreea de Nord, afirmă Tillerson

SUA sunt ”interesate” în continuare de un posibil dialog cu Coreea de Nord, afirmă Tillerson

Secretarul de Stat, Rex Tillerson/ Foto:EPA

Statele Unite rămân deschise unui posibil dialog cu Coreea de Nord, care a decis să-şi lase de o parte, pentru moment, planul de a trage rachete în apropierea teritoriului american Guam, a declarat marţi secretarul de Stat american, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Suntem interesaţi în continuare de o căutare a unei căi către dialog, dar acest lucru depinde el”, a spus Rex Tillerson.

Şeful diplomaţiei americane se referea astfel la liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Liderul regimului stalinist a declarat marţi, citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, că va ”observa încă un pic comportamentul idiot şi stupid al yankeilor” înainte ca eventual să lanseze rachete.

”MOMENT DE COTITURĂ”

Pe de altă parte, Beijingul a apreciat marţi că această criză, în centrul căreia se află programul nuclear al Coreei de Nord, se află într-un ”un moment de cotitură” şi că a venit vremea întoarcerii la masa negocierilor.

Această declaraţie a fost făcută de o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, după ce tonul escaladării verbale între Statele Unite şi Coreea de Nord pare că a scăzut.

Kim Jong-un a anunţat marţi o pauză în planul său de a trage rachete în apropiere de Insula americană Guam, dar a avertizat că acest exerciţiu va avea loc în cazul unor noi ”acţiuni iresponsabile” ale Washingtonului.

Oficiali americani de rang înalt au dat asigurări că Statele Unite nu susţin o schimbare de regim la Phanian.

Iar preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a anunţat marţi că Seulul vrea cu orice preţ să evite un nou război.

”Ne aflăm la un moment de cotitură, pentru a da dovadă de hotărâre şi a relua negocierile de pace”, a declarat Hua Chunying într-o conferinţă de presă obişnuită, răspunzând unei întrebări despre declaraţiile lui Moon.

China, principalul aliat diplomatic şi susţinător economic al Coreei de Nord, a îndemnat în mai multe rânduri, în ultimele zile, atât Washingtonul, cât şi Phenianul, să nu se livreze unei escaladări verbale.

”Ceea ce sperăm de-acum este ca toate părţile implicate, să poată să contribuie, prin vorbele şi faptele lor, la stingerea focului tensiunilor actuale, în loc să toarne gaz pe foc”, a subliniat Hua Chunying.

Beijingul îndeamnă frecvent la o reluare a ”negocierilor în şase” - China, Statele Unite, Rusia, Japonia şi cele două Corei -, înterupte în 2009.

Purtătoarea de cuvânt a salutat totodată un articol ”pozitiv” al secretarilor americani al Apărării James Mattis şi celui de Stat Rex Tillerson publicat de cotidianul Wall Street Journal (WSJ).

Mattis şi Tillerson scriu în acest articol că Statele Unite ”nu vizează” o schimbare de regim la Phenian.

”Noi sperăm ca Statele Unite să poată să-şi traducă propunerile în acţiuni concrete” în dosarul nord-coreean, a declarat Hua.

”În acelaşi timp, noi îndemnăm Coreea de Nord să răspundă în mod adecvat”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: