SUA şi Coreea de Sud îşi amână exerciţiile militare comune

SUA şi Coreea de Sud îşi amână exerciţiile militare comune

Exerciţii militare comune SUA-Coreea de Sud

Statele Unite şi Coreea de Sud au decis să îşi amâne exerciţiile aeriene comune, pentru a încerca să încurajeze discuţiile cu Coreea de Nord. Ele urmau să efectueze antrenamentele comune la finalul lunii noiembrie.

Au decis să le amâne, aşa cum au făcut şi în 2018, pentru a încerca să susţină discuţiile cu Coreea de Nord. Cu toate acestea, Pheniannul a reacţionat cu furie şi a avertizat că Statele Unite vor fi pedepsite şocant dacă exerciţiile continuă potrivit planului. Liderul nord-coreean a fost văzut în presa de stat pozând împreună cu forţele sale armate, pe care le-a descris ca invincibile. Secretarul american al apărării, Mike Esper, a afirmat că aceasta nu este o concesie, ci un efort de bună credinţă. El a cerut Phenianului să îşi modifice şi el planul de exerciţii de luptă.
 
Exerciţiile, cunoscute sub numele de Combined Flying Training Event, ar fi inclus scenarii de lupte aeriene şi ar fi implicat un număr nedezvăluit de avioane de luptă ale Statelor Unite şi Coreii de Sud.
 
Din respect faţă de Phenian, exerciţiile au fost deja reduse ca amploare comparativ cu anii anteriori, dar Coreea de Nord continuă să obiecteze.
 
Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că militarii americani şi sud-coreeni vor rămâne pregătiţi, în pofida deciziei de amânare a exerciţiilor, şi a negat că această amânare este o concesie făcută Coreii de Nord.
 
”Nu consider acest lucru o concesie. Îl văd ca pe un efort de bunăvoinţă...pentru a facilita pacea”, a declarat Esper reporterilor, alături de omologul său sud-coreean Jeong Kyeong-doo, la Bangkok, unde s-au reunit pentru discuţii şefii apărării din regiunea Asia.
 
Exerciţiile erau programate să aibă loc în zilele următoare.
 
Un diplomat nord-coreean de rang înalt a acuzat în această lună că exerciţiile militare comune ”aruncă apă rece” pe discuţiile cu Washingtonul. Phoneianul se opune în mod regulat exerciţiilor militare comune dintre SUA şi Coreea de Sud, pe care le consideră repetiţii pentru o invazie.
 
Nu este clar dacă decizia Washingtonului şi a Seulului va duce la reluarea discuţiilor cu Phenianul pentru renunţarea de către acesta la programul de înarmare nucleară.
 
Esper şi-a exprimat speranţa că Phenianul va răspunde la acest gest.
 
”Încurajăm DPRK să demonstreze aceeaşi bunăvoinţă în deciziile referitoare la training, exerciţii şi teste. Cerem totodată DPRK să revină la masa negocierilor fără precondiţii sau ezitări”, a spus Esper, utilizând acronimul pentru numele oficial de Republica Democrată Populară Coreeană.
 
În timp ce negocierile stagnează, Coreea de Nord a testat limitele angajamentului cu o serie de lansări de rachete, iar experţii avertizează că lipsa unui acord pentru controlul concret al armelor a permis ţării să continue să produce arme nucleare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: