SUA şi Coreea de Sud au început o nouă rundă de negocieri asupra pactului nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele sud-coreea Park Geun-hye a mers personal în aprilie în SUA, însă fără rezultat
Preşedintele sud-coreea Park Geun-hye a mers personal în aprilie în SUA, însă fără rezultat

Oficiali din Coreea de Sud şi din Statele Unite ale Americii s-au întors la masa negocierilor pentru a relua discuţiile pe marginea modificării pactului civil de energie nucleară, semnat în 1974. Seulul vrea să obţină dreptul de a produce combustibil nuclear, însă SUA au blocat în repetat rânduri această iniţiativă.

Ultima rundă de negocieri dintre SUA şi Coreea de Sud a avut loc la sfârşitul lunii aprilie, când preşedintele sud-coreean Park Geun-hye a mers la Washington pentru a discuta personal cu o serie de oficiali americani.

Vizita preşedintelui a fost însă eclipsată de un scandal sexual în care a fost implicat purtătorul său de cuvânt, iar negocierile s-au încheiat cu un eşec. 

Atunci, cele două părţi au convenit să prelungească cu doi ani durata actualului pact civil în vigoare, care trebuia să expire în anul viitor. Acordul a fost semnat în 1974 şi conţinea o interdicţie pentru Coreea de Sud de a produce combustibil nuclear pentru alimentarea centralelor nucleare, de aceea Seulul vrea acum să obţină dreptul de a recupera bare de combustibil.

Solicitarea Coreei de Sud este însă privită cu reticenţă de comunitatea internaţională, în contextul tensiunilor din Peninsula Coreeană. De aceea, Washingtonul a refuzat în repetate rânduri iniţiativa, de teama proliferării nucleare în regiune.

Washingtonul "este hotărât să găsească soluţii tehnice şi economice care să consolideze relaţia" dintre Coreea de Sud şi Statele Unite, a declarat Thomas Countryman, un adjunct al secretarului american însărcinat cu Securitatea Internaţională şi Neproliferarea, citat de agenţia sud-coreeană Yonhap.

La rândul său, negociatorul sud-coreean Park Ro-byug apreciază că rolul de "pivot" pentru pacea şi stabilitatea regiunii Asia jucat de relaţia dintre cele două ţări autorizează Washingtonul să lase un pic de la el în această problemă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite