Statul Islamic a distrus cea mai veche mănăstire creştină din Irak

Statul
Islamic a distrus cea mai veche mănăstire creştină din Irak

Soldaţi american la o slujbă de Paşte din 2010, organizată în incinta mănăstirii

Imagini obţinute prin satelit de Associated Press au confirmat că cea mai veche mănăstire creştină din Irak, ridicată acum peste 1.400 de ani, a fost distrusă de reţeaua teroristă Stat Islamic, în campania grupării de a eradica siturile arheologice şi religioase considerate eretice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mănăstirea catolică Sfântul Ilie, situată în apropiere de oraşul Mosul, a fost construită în 590, iar restauratorii locali au bănuit că aceasta ar fi fost distrusă între august şi septembrie 2014, însă accesul în zonă pentru obţinerea unei confirmări a fost blocat de trecerea zonelor adiacente sub controlul grupului jihadist.
 
Mănăstirea, în formă de cetate, fusese restaurată parţial în ultimii ani, având peste 26 de camere distincte, incluzând un altar şi o capelă. 
 
La cererea Associated Press, firma de imagistică prin satelit DigitalGlobe a captat imagini cu o cameră de înaltă rezoluţie cu locul pe care se afla edificiul, care au arătat că acum este în totalitate nivelat. 
   
FOTO Imagini capturate din satelit cu locul pe care era situat mănăstirea. În prima, capturată în 2013, sunt vizibili zidurile lăcaşului şi o parte din incinta acestea. În cea de-a doua imagine, capturată luna aceasta, se vede cum edificiul a fost distrus, în locul ei rămânând doar moloz. Sursă: AP/DigitalGlobe

„Buldozere, echipamente de mare tonaj, barosuri şi poate chiar şi explozibili au transformat zidurile de piatră în acest câmp de praf gri-alb. Au distrus-o complet” a remarcat analistul de imagistică Stephen Wood, director al Allsource Analysis.
 
Lăcaşul a devenit un loc popular de pelerinaj în rândul soldaţilor americani ajunşi în Irak în timpul şi după invazia din 2003, care au şi pornit efortul de restaurare al mănăstirii. În 1793, aproximativ 150 de călugări ai mănăstirii au fost executaţi de armata persană, după ce au refuzat convertirea la Islam.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările