Statul Islamic distruge comorile arheologice din Nimrud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vestigii de o valoare istorică inestimabilă sunt distruse cu barosul sau chiar prin explozie   FOTO: AP
Vestigii de o valoare istorică inestimabilă sunt distruse cu barosul sau chiar prin explozie   FOTO: AP

Statul Islamic a postat un video pe internet, arătând felul în care militanţii săi distrug vestigiile din Nimrud, bijuteria arheologică din Nordul Irakului şi fostă capitală asiriană.

Imaginile vin să reconfirme atacurile din martie, atunci când au fost raportate asemenea acte de vandalism şi distrugere. Doar că în imaginile video apar mai nou buldozere şi chiar explozii controlate, toate cu scopul distrugerii tuturor monumentelor din zonă.

Statul Islamic a atacat Nimrudul şi alte oraşe antice ale Irakului, menţionând că acesta este un "război împotriva idolilor falşi".

SI a difuzat săptămâna trecută un videoclip în care un grup de jihadişti spărgea sculpturi preislamice din muzeul din Mosul, organizaţia jihadistă considerând că statuile şi mormintele preislamice merită să fie distruse. După distrugerile din muzeul de la Mosul, jihadiştii le-ar fi spus paznicilor că următoarea lor ţintă este Nimrud.

cetatea nimrud irak distrusa de statul islamic FOTO AP/captura video

Mai multe explozii au fost semnalate în zonele în care se află importante vestigii arheologice din Nmrud

Nimrud, un oraş fondat în secolul XIII î.H., este situat pe malurile fluviului Tigru, la circa 30 km de Mosul, marele oraş din nordul Irakului, controlat de SI din iunie 2014, supus de asemenea distrugerilor. Considerat unul dintre cele mai importante vestigii ale omenirii, Nimrud a fost una dintre principalele capitale asiriene şi face parte din patrimoniul UNESCO.

VIDEO Jihadiştii din Statul Islamic au distrus cu barosul opere de artă antice dintr-un muzeu din Mosul şi au pus pe foc mii de cărţi vechi

Statul Islamic a publicat un video în care arată cum militanţi jihadişti distrug cu ciocanele şi târnăcoapele artefacte antice aflate într-un muzeu din oraşul irakian Mosul, alfat sub controlul SI.

Luptătorii islamişti au demolat vestigii vechi de 2.000 de ani în nordul Irakului

Vestigii vechi de peste 2.000 de ani, aflate în oraşul antic Hatra, au fost distruse de militanţii islamişti. Clădirile vechi au fost demolate cu buldozerele şi prin explozii. Distrugerea clădirilor antice vine după ce în urmă cu câteva zile au demolat situl arheologic asirian Nimrud, la sud de Mosul.

Irakul susţine că militanţii Statului Islamic au distrus situl arheologic Nimrud

Militanţii grupării Stat Islamic au demolat joi situl arheologic nou restaurat al oraşului Nimrud, în nordul Irakului, cu ajutorul unor vehicule militare grele, a anunţat Guvernul, citat de Associated Press.

UNESCO cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după ce jihadiştii au distrus un muzeu din oraşul irakian Mosul

Directoarea generală a UNESCO a solicitat joi o reuniune de criză a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite după ce jihadişti din Statul Islamic (SI) au distrus mai multe sculpturi preislamice dintr-un muzeu din oraşul irakian Mosul.

Statul Islamic, la porţile lui Bashar al-Assad

Aproximativ 18.000 de civili palestinieni şi sirieni, inclusiv 3.500 de copii, sunt încercuiţi de Statul Islamic în tabăra de refugiaţi Yarmouk. Această tabără se află la scurtă distanţă de capitala siriană Damasc, plasând astfel Statul Islamic chiar la porţile lui Bashar al-Assad.

Cine deţine cu adevărat puterea în Statul Islamic? Consiliul Sharia l-a numit calif pe Al-Baghdadi şi decide cine moare şi cine trăieşte

Probabil cel mai important organism al grupării Stat Islamic este Consiliul Sharia. Responsabilităţile consiliului includ supravegherea discursurilor califului Ibrahim (Abu Bakr al-Baghdadi), pedepsele, predicile, medierea şi antrenamentul ideologic al noilor recruţi, dar sfătuieşte şi califul cum să se comporte cu ostaticii atunci când s-a decis execuţia lor.

Cum s-a infiltrat o jurnalistă franceză în Statul Islamic: „Teroristul care m-a cerut de nevastă mi-a promis că o să fiu tratată ca o prinţesă în Siria“

O femeie care scria pentru un ziar din Paris s-a prefăcut că este o tânără musulmană convertită pentru a se infiltra în Statul Islamic şi a vedea cum este viaţa tinerelor mirese jihadiste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite