Statele Unite şi China, într-o nouă cursă de înarmare: tehnologia „roiului“ şi războiul asimetric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu câteva săptămâni, China Electronics Technology Group, o companie de stat chineză, a executat o demonstraţie a acestei „tehnologii a roiului“ - 120 de drone de mici dimensiuni, dar dotate cu software ce le permite să comunice între ele, executând un zbor comun.

Conform publicaţiei Financial Times, China şi Statele Unite se află într-o acerbă cursă de înarmare în încercarea de a dezvolta un software şi tehnologia aferentă care să permită unor sute sau chiar mii de drone să opereze simultan în identificare şi atacul asupra unor ţinte. În teorie, astfel de roiuri de drone ar putea fi echipate cu rachete şi focoase, şi să fie capabile să execute atacuri sofisticate care să reuşească datorită numărului mare de aparate de zbor.

„Această strategie aminteşte de tactica lui Attila Hunul”, afirmă Randall Steeb, inginer în cadrul Rand Corporation din Statele Unite. „O forţă uşoară ce poate învinge un inamic mult mai puternic şi mai sofisticat. Acestea apar de nicăieri, atacă din toate părţile şi apoi dispar, în mod repetat”.

Eforturile Chinei de a-şi moderniza armata din ultimele două decenii au avut ca rezultat direct dezvoltarea unor avioane de vânătoare invizibile pentru radar, distrugătoare dotate cu rachete anti-portavioane, printre altele şi să-şi reducă numărul de trupe active. În acest an va cheltui în jur de 152 miliarde de dolari însă, în foarte puţine domenii a reuşit să se apropie de Statele Unite în materie de tehnologie militară. În acest context, Beijingul îşi concentrează eforturile pe aceste roiuri de drone, echipamente tehnologice elementare ce operează împreună cu ajutorul unor algoritmi de inteligenţă artificială avansaţi - ce poate deveni arma viitorului.

Una dintre mizele importante ale acestei arme este posibilitatea de a fi eficientă atât ca armă letală cât şi non-letală. Mii de drone ieftine, produse de imprimante 3D, de exemplu ar putea înconjura un portavion sau un avion de vânătoare - ce în acest moment nu beneficiază de măsuri contra acestui tip de atac. Această armă poate fi eficientă, susţin experţii, şi fără a fi letală, determinând inamicul să escaladeze un conflict - o opţiune strategică importantă.

De exemplu, un astfel de „roi de drone” ar putea înconjura o navă de război a Statelor Unite ce navighează prin apele disputate ale Mării Chinei de Sud, aceasta din urmă confruntându-se cu dilema unui răspuns adecvat, fără însă a adopta rolul de agresor.

„Tehnologia roiului este considerată la ora actuală una dintre cele mai promiţătoare domenii de dezvoltare de tehnologie militară”, consideră Vasily Kashin, expert în ceea ce priveşte armata Chinei, din cadrul Higher School of Economics din Moscova. „China a făcut din acest domeniu o prioritate”.

Şi la fel stau lucrurile în Washington. „În mod clar Statele Unite şi China se află într-o cursă a înarmării în acest domeniu”, susţine Paul Scharre, cercetător în roboţi militari în cadrul Centrului pentru Noua Securitate a Americii. „Un roi ce are 10 elemente în plus nu este necesar superior. Ceea ce contează sunt lucrurile pe care nu le putem vedea. Algoritmii ce determină comportamentul roiului”, a clarificat acesta.

China susţine că, în acest moment, se află l acelaşi nivel cu Statele Unite în ceea ce priveşte dezvoltarea dronelor. Însă experţii susţin că o asemenea afirmaţie este dificil de verificat, dat fiind faptul că China are în acest moment doar 1,300 de drone operaţionale - ce nu au fost folosite niciodată în misiuni de atac sau care operează autonom. În comparaţie, Statele Unite au circa 7,000 de drone operaţionale.

Această tehnologie a roiului reprezintă următorul pas în direcţia deschisă de aparatele de zbor fără pilot. „Esenţa unui roi este cooperarea. A avea sute sau chiar mii de drone de mici dimensiuni ce nu pot comunica între ele şi nu se pot co-ordina nu valorează foarte mult. Ce este important este dacă acestea pot comunica şi conlucra eficient. Aceasta este diferenţa dintre o haită de lupi şi nişte pui de lupi”, a adăugat Paul Scharre.

Statele Unite, ce au un buget de apărare de peste patru ori mai mare, încă îşi mai păstrează dominaţia în ceea ce priveşte tehnologia militară sofisticată. Însă, accentul pus pe noua tehnologie poate schimba un trend ce a caracterizat ultimii 25 de ani, în care eforturile statelor s-au concentrat asupra gradului de sofisticare al armelor deţinute. Noua generaţie de arme poate arata cum sistemele tehnologice sofisticate sunt depăşite de numărul vast superior al unor roiuri autonome.

„Rezultatele tehnologiei roiului pot demarca o nouă schimbare de paradigmă unde, din nou, numărul şi cantitatea devin factori decisivi pe câmpul de luptă, unde a avea cel mai inteligent algoritm este mult mai important decât a avea cel mai bun echipament”, a subliniat Paul Scharre.

„Armata Chinei anticipează că algoritmii şi tacticile pentru swarm pot servi ca mijloace asimetrice pentru lovirea unor ţinte cu valoare ridicată aparţinând armatei americane, de exemplu un portavion”, a declarat Elsa Kania, un cercetător asupra armatei Chinei.

Aceasta susţine că factorul decisiv în viitoarele conflicte nu va fi cine anume deţine ultima generaţie de tehnologie pe câmpul de luptă, ci cine reuşeşte să integreze cel mai bine diferitele elemente/arme pentru a lucra împreună. „Noua cursă a înarmării nu este doar în privinţa schimbărilor tehnologice, ci şi în capacitatea de adaptare la acestea”, a încheiat Elsa Kania.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite