Specialiştii avertizaseră că urmează un cutremur devastator în Nepal. Seismul a deplasat capitala Kathmandu cu trei metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii au avertizat despre pericolul care îi păştea pe nepalezi de decenii întregi. Cele peste 2.500 de victime din urma seismului de 7,9 grade au fost inevitabile din cauza plăcilor tectonice din regiune care au agravat cutremurarea pământului, iar clădirile şubrede nu au putut rezista.

În urmă cu peste 25 de milioane de ani, India, care odată a fost o insulă, s-a izbit în continentul asiatic. Cele două porţiuni încă se ciocnesc, împinse una către cealaltă cu o viteză de 4-5 centimetri pe an. Forţele acestea au dat naştere celor mai înalţi munţi din lume, Himalaya, dar şi unor cutremure devastatoare, notează „New York Times“.

Aşadar, experţii avertizaseră în urmă cu zeci de ani că locuitorii regiunii se află într-un pericol iminent. Un cutremur de o asemenea magnitudine era inevitabil, spun ei.

„GeoHazards International“, o organizaţie nonprofit din California, SUA, care încearcă să ajute regiunile cele mai sărace şi mai vulnerabile, cum este Nepalul, să se pregătească în faţa dezastrelor, anunţase că un cutremur masiv va lovi regiunea o dată la aproximativ 75 de ani.

În 1934, în urmă cu 81 de ani, peste 10.000 de oameni au murit într-un seism cu o magnitudine de 8,1 ce a avut loc în estul Nepalului, la aproape 10 kilometri sud de muntele Everest. Un cutremur mai mic, în 1988, cu o magnitudine de 6,8, a ucis peste 1.000 de persoane.

În anii '90, organizaţia GeoHazards a avertizat că dacă un cutremur ca cel din 1934 va avea loc din nou, 40.000 de oameni vor muri din cauză că mulţi au migrat în oraşe, unde clădirile şubrede se vor prăbuşi, spune Brian Tucker, preşedintele şi fondatorul organizaţiei.

Într-un comunicat de luna aceasta, GeoHazards nota: „Cu rata anuală de creştere a populaţiei de 6,5 procente şi cu una dintre cele mai mari densităţi urbane din lume, cei 1,5 milioane de oameni care locuiesc în Valea Kathmandu se confruntă cu un risc serios şi din ce în ce mai mare de cutremur“.

Organizaţia a ajutat la înfiinţarea unei companii locale nonprofit pentru a continua pregătirile în caz de cutremur, inclusiv întărirea şcolilor şi spitalelor.

Seismul de sâmbătă dimineaţa a avut loc în nord-vestul Capitalei, la o adâncime mică, de aproape 14 kilometri, fapt care a cauzat o cutremurare mai mare la suprafaţă. Însă la o magnitudine de 7,9, a eliberat mai puţină energie decât cutremurul din 1934.

Momentele producerii cutremurului de 7,9 grade din Nepal. Nimic nu rezistă în faţa furiei Pământului

Cutremurul a mutat oraşul Kathmandu cu trei metri spre sud

Potrivit lui Roger Bilham, profesor de geologie de la Universitatea din Colorado, care studia istoria cutremurelor din regiune, zguduitul pământului a durat un minut sau două, iar falia a alunecat cu trei metri de-a lungul zonei de ruptură, care se întinde pe 120 de kilometri şi trece pe sub Kathmandu.

Cutremurul „a mutat întregul oraş spre sud cu trei metri“, a spus dr. Bilham. Replicile seismului, cu o magnitudine de până la 6,6, au avut loc în mare parte în nord-estul Kathmandu. Este posibil ca seismul de sâmbătă să fie o „prefaţă“ a unuia şi mai mare, însă dr. Bilham spune că nu crede că acesta va fi cazul.

Kathmandu şi valea înconjurătoare sunt amplasate pe fundul unui lac antic, secat acum, care contribuie la devastare. „Solul foarte, foarte moale amplifică mişcarea seismică“, spune dr. Tucker. Pantele accentuate din zonă sunt predispuse şi la avalanşe, ca cea declanşată de cutremur pe muntele Everest.

Pericol în Iran şi Turcia

Kathmandu nu este singurul loc unde se aşteaptă un cutremur mortal. Sub un risc major se află şi Teheran (Iran), Haiti, Lima (Peru) şi Padang (Indonezia). În aceste locuri, faliile tectonice se află sub presiune, iar standardele de construcţii şi pregătirile pentru dezastru sunt considerate inadecvate.

În ultimii 76 de ani, multe cutremure au avut loc şi de-a lungul unei falii din nordul Turciei, care începe în partea estică a ţării şi continuă spre vest, către Istanbul. Un cutremur din 1999 a ucis peste 17.000 de oameni, în special în oraşul Izmit, aflat la est de Istanbul. Se aşteaptă ca următorul mare cutremur din regiune să fie în sau în jurul Istanbulului.

Istanbul este locul care a fost foarte agresiv în implementarea condiţiilor de construcţie. Cred că aici au făcut o treabă bună“, spune dr. Tucker.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite