Sora dictatorului nord-coreean, în fruntea unei campanii dure împotriva Coreii de Sud. Speculaţii asupra preluării puterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Summit Kim Jong-un cu Donald Trump FOTO EPA-EFE
Summit Kim Jong-un cu Donald Trump FOTO EPA-EFE

Kim Yo-jong, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, îşi asumă un rol tot mai puternic într-o campanie extrem de dură contra Coreii de Sud, iar influenţa ei începe să fie recunoscută de presa de stat, stârnind speculaţii că a preluat puterea în ţară de la dispariţia publică a fratelui său.

Kim Yo Jong pare să se afle în spatele unei politici mai dure contra Coreii de Sud după o primă poziţie publică critică faţă de vecinul său în luna martie şi, mai recent, ameninţări cu ruperea liniilor de comunicare cu Seulul, dar şi atacuri la adresa transfugilor care îşi permit să critice politica nucleară a Coreii de Nord.

Într-un comunicat, sora dictatorului nord-coreean, a folosit cuvinte extrem de dure la adresa transfugilor care distribuie manifeste împotriva Coreii de Nord peste graniţă. Analiştii sunt de părere că este o schimbare de direcţie care poartă amprenta personală a surorii mai mici a dictatorului, de unde aceasta era doar asistenta personală şi însoţitorul lui Kim Yo Jong la evenimentele oficiale. Deşi aceasta a mai preluat roluri diplomatice, conducând o delegaţie oficială în Coreea de Sud, în 2018, şi pregătind astfel terenul pentru vizita ulterioară a fratelui său, prezenţa sa în prim-planul politicii Phenianului întăreşte speculaţiile cu privire la ieşirea din scenă a dictatorului nord-coreean.

„Faptul demn de atenţie este că aceste gunoaie umane care nu merită statutul de oameni au îndrăznit să denunţe conducerea noastră supremă şi să menţioneze problema nucleară.

Mă întreb dacă lumea e la curent cu ce scursuri umane sunt aceşti ignoranţi aşa-zis transfugi din Nord. Este culmea ironiei. Aceşti neghiobi  aproape analfabeţi vor să discute despre problema nucleară, deşi habar nu au despre ce vorbesc.

E ca şi cum băieţii de prăvălie s-ar apuca să recite sutre în apropierea templelor, deşi nimeni nu i-a învăţat”. Aceste scursuri care sunt aproape nişte animale sălbatice şi-au trădat ţara, iar acum s-au angajat în aceste acţiuni ruşinoase menite a imita acţiunile unor bravi bărbaţi”.

Kim Yo Jong i-a numit câini şi a ameninţat că stăpânii lor vor răspunde pentru actele lor.

„Aş vrea să ştiu dacă autorităţile sud-coreene sunt pregătite să suporte consecinţele comportamentului acestor gunoaie lipsite de scrupule, care au găsit potrivit să ne defăimeze şi să denunţe politica nucleară în cel mai răutăcios mod într-un moment absolut inoportun”.

Dacă deunăzi sora mai mică a dictatorului avea mai curând rolul unei asistente personale, ocupându-se de cele mai mărunte aspecte în cursul vizitelor oficiale ale fratelui său, prezenţa sa publică a devenit tot mai pregnantă după apariţia zvonurilor privind starea de sănătate critică şi chiar moartea lui Kim Jong-un.

Rachel Minyoung Lee, un fost analist de informaţii în materie de Coreea de Nord al guvernului american, a explicat că Kim Yo Jong se conturează ca un lider în ultima vreme, cu propria voce politică.

„Anterior presa o prezenta ca sora lui Kim Jong- un, ofiţerul său de protocol sau parte a delegaţiei lui oficiale. Acum însă, nord-coreeni au certitudinea că ea are un rol mai puternic”.

Lee a subliniat şi stilul propriu al comunicatelor lui Kim, marcate de un sarcasm ascuţit şi un ton aspru,  care arată inteligenţa ei şi poziţia ei influentă.

„Ea pare să aibă un spaţiu de manevră mai larg în declaraţiile oficiale, lucru deloc surprinzător”, a spus aceasta.

Acest fapt a fost recunoscut public în presa de stat care a relatat despre ruperea liniilor de comunicare cu Coreea de Sud şi a menţionat linia mai dură adoptată de Kim alături de un alt oficial care merge pe aceeaşi direcţie dură în privinţa Coreii de Sud, Kim Yong Chol.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite