Secretarul de Stat american Mike Pompeo a vizitat Afganistanul pentru a discuta despre planul de pace cu talibanii

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a vizitat Afganistanul pentru a discuta despre planul de pace cu talibanii

FOTO ARHIVĂ

Secretarul de Stat american Mike Pompeo s-a întâlnit cu preşedintele afgan Ashraf Ghani cu ocazia unei vizite neanunţate de marţi la Kabul pentru a discuta despre planul de pace cu talibanii, dar şi despre situaţia securităţii în regiune înaintea alegerilor prezidenţiale din septembrie, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pompeo s-a oprit în Afganistan în drumul său spre New Delhi pentru a se întâlni cu premierul indian Narendra Modi şi alţi oficiali.
 
Vizita sa în Afganistan, care a durat aproximativ şapte ore, a avut loc înaintea celei de-a şaptea runde de negocieri între liderii talibani şi oficialii americani care au ca scop găsirea unei soluţii politice pentru a opri războiul de 18 ani din Afganistan. Următoarea rundă va avea loc pe 29 iunie la Doha.
 
„Sper să avem un plan de pace până pe 1 septembrie. Aceasta este misiunea noastră, cu siguranţă”, a declarat Pompeo.
 
Discuţiile dintre Statele Unite şi talibani se vor concentra pe găsirea unui program pentru retragerea trupelor conduse de americani în Afganistan. Americanii vor dori ca talibanii să garanteze că nu vor organiza atacuri de pe tărâm afgan.
 
„Le-am transmis clar talibanilor că suntem pregătiţi să ne retragem forţele, vreau să fiu clar totuşi, nu avem încă un program în acest sens”, a precizat Pompeo.
 
În jur de 20.000 de soldaţi, majoritatea americani, se află în prezent în Afganistan ca parte a misiunii NATO de a pregăti şi sfătui forţele afgane pentru operaţiuni anti-terorism.
 
La schimb cu retragerea trupelor, Statele Unite cer ca talibanii să garanteze că Afganistanul nu va fi folosit ca o bază pentru atacuri.
 
„Suntem de acord că pacea este prioritatea şi că Afganistanul nu trebuie să mai fie niciodată o platformă pentru terorism internaţional”, a declarat Pompeo.
 
El a precizat că cele două părţi sunt aproape gata să redacteze un text prin care este subliniat angajamentul talibanilor de a se alătura afganilor în eforturile de a se asigura că Afganistanul nu va deveni un spaţiu sigur pentru terorişti.
 
„Toate părţile sunt de acord că încheierea unei înţelegeri între SUA şi talibani privind terorismul şi prezenţa trupelor străine va deschide uşa către un dialog între Afganistan şi talibani”, a adăugat Pompeo.
 
„Nu negociem cu talibanii în numele guvernului afgan”, a precizat însă Secretarul de Stat american.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: