VIDEO Se întâmplă şi astăzi în India: tinerii care refuză căsătoriile aranjate sunt vânaţi şi ucişi „în numele onoarei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu vârste cuprinse între 20 şi 28 de ani, tinerii sunt inteligenţi şi 
educaţi, cu meserii de funcţionari, profesori sau contabili. FOTO Captură Youtube
Cu vârste cuprinse între 20 şi 28 de ani, tinerii sunt inteligenţi şi educaţi, cu meserii de funcţionari, profesori sau contabili. FOTO Captură Youtube

Într-o ţară în care căsătoriile aranjate sunt încă ceva firesc, o organizaţie vine în sprijinul tinerilor care doresc să se căsătorească din dragoste, oferindu-le asistenţă juridică şi protecţie împotriva familiilor care dezaprobă alegerea unui partener de viaţă.

Aşa-numitele „crime de onoare“, adică uciderea acelui membru al familiei care ar fi adus ruşine asupra casei, au devenit un aspect degradant al vieţii în India, comentează publicaţia britanică „Daily Mail“. Anual au loc peste 1.000 de astfel de crime din cauza refuzului unei căsătorii aranjate.

În decembrie, un bărbat în vârstă de 29 de ani din Calcutta şi-a târât sora de 22 de ani în stradă şi a decapitat-o în văzul lumii, pentru că ar fi fugit „cu fostul ei iubit şi pentru că a dezonorat familia“.

Organizaţia „Apărătorii Iubirii“ reprezintă seminţele unei revoluţii sociale care încearcă să prindă rădăcini, scrie publicaţia citată. Jurnaliştii britanici au vizitat una dintre cele şapte case închiriate de fundaţie şi au descoperit cinci cupluri tinere, care au fugit pentru a se căsători din dragoste şi care în prezent trăiesc sub protecţie. Cei zece tineri n-au nicio intimitate. Puţinele lucruri pe care le au sunt într-un rucsac atârnat de perete sau în valize aruncate într-un colţ.

Tinerii care riscă totul pentru dragoste

Cu vârste cuprinse între 20 şi 28 de ani, tinerii sunt inteligenţi şi educaţi, cu meserii de funcţionari, profesori sau contabili. Deşi casa în care locuiesc nu are o baie în adevăratul sens al cuvântului, tinerele sunt îngrijite şi, spre deosebire de multe alte indiene, ele poartă blugi şi tricouri, simbolul refuzului de a se conforma tradiţiei.

Cuplurile se limitează la siguranţa casei, iar singura lor ieşire permisă este cea pentru nuntă. Familiile lor vor fi anunţate ulterior, însă, fără ca secretul locuinţei să le fie divulgat. Tinerii recunosc că nu întotdeauna „arestul la domiciliu“ de bunăvoie este uşor.

Este foarte greu să nu ieşi afară. Obişnuiam să mergem la petreceri, iar acum este ca şi cum am fi la închisoare, însă ştim că este pentru binele nostru. Nu pot să mă gândes ce ni s-ar întâmpla daca ne-am întoarce acasă“, s-a destăinuit Dharmender Kumar.

Familia unei tinere în vârstă de 20 de ani a oferit o recompensă de 22.500 de euro pentru cel ce o va aduce acasă în viaţă. Soţul cu care a fugit provine dintr-o castă inferioară. Viaţa lor nu este cea pe care majoritatea tinerilor căsătoriţi şi-o imaginează, însă nu se lasă intimidaţi de ameninţări şi îşi continuă existenţa curajoşi şi optimişti.

E un pic ca emisiunea Big Brother. Nu avem televizor sau acces la internet, nici telefoane mobile pentru că pot fi uşor urmărite, aşa că ne spunem poveşti unii altora. Vorbim, ne luptăm, trăim ca o familie“, a menţionat Kalpana Arya, în vârstă de 25 de ani.

Ca multe alte cupluri, ei aspiră la o carieră de succes, o casă confortabilă şi copii, însă nimeni nu ştie cât timp vor fi nevoiţi să rămână în casa Apărătorilor Iubirii. Unele cupluri speră că părinţii se vor obişnui cu ideea şi până la urmă vor accepta căsătoria lor din dragoste, dar altele nu sunt atât de sigure.

„Aş putea sta ascunsă 20 de ani şi tot nu cred că ar fi îndeajuns. Părinţii mei nu vor fi niciodată convinşi să-şi schimbe mentalitatea“, a menţionat Kalpana.

Un nou început într-un oraş străin, în care nimeni nu-i cunoaşte ar fi una dintre opţiuni, dar ar însemna ruperea definitivă a legăturilor cu familia, iar pericolul de a fi descoperiţi tot ar exista.

Ceea ce le lipseşte tinerilor căsătoriţi este libertatea de zi cu zi, comunicarea, confortul, intimitatea şi certitudinea cu privire la viitor. „Prin căsătorie schimbăm lucrurile. Când toată lumea va crede la fel, că suntem în fond oameni, nu doar o ierarhie de caste şi subcaste, atunci lucrurile se vor schimba cu adevărat. La început nu am fost interesat să lupt pentru reforma legislativă, dar acum sunt“, a menţionat Gaurav, soţul Kalpanei.

Casa funcţionează ca un sediu de caritate improvizat, de unde fondatorul său, Sanjoy Sachdev, oferă asistenţă. „Dacă am avea un birou oficial, ne-am putea considera morţi“, spune el. Pe capul său a fost pusă o recompensă de 500.000 de rupii (aproximativ 6.500 de euro) din cauza iniţiativei sale umanitare.

Dar Sanjoy nu se lasă descurajat. „În această ţară nu vom găsi atât de mulţi susţinători ai iubirii. Noi trimitem un mesaj lumii: că India nu este doar o ţară de ucigaşi ai dragostei, ci şi de protectori ai iubirii“, a declarat Sanjoy.

india iubire

Membrii organizaţiei primesc în jur de 300 de apeluri pe zi de la tineri disperaţi şi au 11.000 de voluntari în întreaga ţară, pentru a ajuta la protejarea cuplurilor, oferind asistenţă juridică gratuită. Organizaţia estimează că a găzduit 80 de cupluri, pe unele chiar timp de mai multe luni.

Dar nu toate poveştile de dragoste au un final fericit. Sanjoy a povestit cum o tânără de 25 de ani a fugit cu un funcţionar de 29 de ani, iar părinţii ei s-au opus relaţiei, pentru că el era dintr-o castă inferioară. S-au ascuns timp de doi ani şi, între timp, s-a născut şi prima lor fiică. În noiembrie 2012, familia s-a întors în satul natal pentru a vea grijă de mama bărbatului, care era bolnavă. Însă, tânărul a fost împuşcat, deoarece pe capul lui exista o recompensă de 200.000 de rupii (3.300 de euro).

Moartea tinerei de 23 de ani violată într-un autobuz din Delhi a dat naştere unor demonstraţii fără precedent în India, protestatarii cerând o mai bună protecţie a femeii şi pedepse mai dure pentru criminali.

Sanjoy este un apărător al drepturilor femeii şi îşi doreşte ca revoluţia socială să continue, pentru a scăpa India de sistemul castelor. „Ne luptăm împotriva sistemului castelor de ani de zile, dar singura cale de a-l eradica este promovarea relaţiilor şi a căsătoriilor din dragoste“, a explicat el.

Dragoste după legi vechi

Sistemul castelor este interzis în India de mai bine de 50 de ani, însă este foarte clar că practica lui este încă vie şi neatinsă. Anunţurile căsătoriilor aranjate, postate de părinţii tinerilor în ziare, este o dovadă clară că sistemul încă funcţionează“, a adăugat Sanjoy.

Cele mai multe probleme pe care Apărătorii Iubirii le întâlnesc sunt atunci când dragostea se înfiripă între membrii diferitelor caste, dar religia, clasa socială şi nivelul de educaţie sunt alţi factori destul de importanţi.

Cu toate acestea, chiar şi atunci când nu există niciuna dintre aceste diferenţe, unii părinţi pur şi simplu se opun ideii ca tinerii să îşi aleagă singuri partenerii. „Constituţia noastră garantează căsătoria prin alegerea partenerului. Dar părinţii din societatea indiană tradiţională cred că fiii şi fiicele lor sunt nişte proprietăţi“, a precizat Sanjoy.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite