Scene apocaliptice în Kazahstan: clădiri negre de fum, epave de maşini, magazine vandalizate: „Nu suntem nici bandiţi, nici terorişti” | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scene apocaliptice în Kazahstan FOTO BBC
Scene apocaliptice în Kazahstan FOTO BBC

În jurul Pieţei Republicii din Almatî, cel mai mare oraş din Kazastan şi epicentrul protestelor care au degenerat în revoltă antiguvernamentală, staţionează acum militari şi e relativă linişte - în urma încleştărilor sângeroase înăbuşite joi a rămas însă devastare şi scene aproape apocaliptice, spun jurnaliştii BBC de la faţa locului.

Vineri, preşedintele Kassîm Tokaev anunţa că ordinea a fost restabilită, deşi unele focare de rezistenţă sunt încă active în unele oraşe şi că autorizează forţele de ordine să tragă fără avertisment în cei pe care i-a numit „terorişti”, „bandiţi” sau „criminali înarmaţi” care ar fi făcut parte din celule antrenate peste hotare ce au acţionat coordonat pentru a mâna populaţia spre revoltă.

Peste 3.800 de oameni au fost arestaţi, a scris vineri presa kazahă, citând cifre ale Ministerului de Interne, din care mai mult de 100 au fost opriţi în mijlocul unor „acţiuni teroriste”.

Clădiri publice înnegrite de fum, maşini arse, magazine jefuite şi bancomate scoase din funcţiune - aerul miroase încă a fum şi cetăţenii se tem să iasă pe străzile înţesate de poliţie şi soldaţi ce au instituit blocaje de circulaţie şi trag în aer, avertizând pe oricine ar încerca să ajungă aproape de locul luat cu asalt de protestatari - după ce dublarea preţurilor la gaz lichefiat a stârnit indignarea populaţiei şi a zgândărit  nemulţumiri mocnite.

Un oraş de obicei plin de viaţă poartă urmele distrugerii după ce protestatarii au incendiat clădirile presei, biroul primarului, reşedinţa prezidenţială iar apoi au trecut la vandalizarea magazinelor şi băncilor - de asemenea, epave de maşini incendiate sunt presărate în oraşul în mare parte pustiu, iar după intervenţia forţelor de ordine, joi ,pe străzi, trotuare sau în maşini zăceau zeci de trupuri găurite de gloanţe.

Vineri şi sâmbătă încă se mai auzeau focuri de armă şi explozii, probabil de la grenade. Jurnalistul BBC spune că ocazional se mai vede sau simte fum de la explozii şi în depărtare se mai aud împuşcături. Locuitorii vin să filmeze clădirile negre de fum. Cei care au curajul să iasă pe stradă spun că sunt şocaţi şi furioşi, fiind martorii unor proteste fără precedent ca amploare în Kazahstan, care i-a luat prin surprindere prin violenţa şi ritmul în care s-au extins şi amplificat.

„Dacă ar fi folosit forţa de la bun început, aceste tulburări n-ar mai fi avut loc. Poate s-au preocupat de reacţiile de condamnare dacă folosesc arme, dar vedeţi rezultatul acestei abordări”.

Alţi rezidenţi au arătat înţelegere faţă de manifestanţii care vin în principal din zonele rurale unde salariile sunt mici şi condiţii grele de trai.

„Înţeleg cerinţele protestatarilor. Vedem bine că lefurile nu cresc şi o mare pare a populaţiei se chinuie să supravieţuiască. Dar asta a devenit acum jaf şi huliganism,iar cetăţenii de rând sunt cei ce suferă acum consecinţele. Asta trebuie să înceteze”, spune un bucătar în vârstă de 22 de ani, potrivit BBC.

Locuitorii din Almatî nu mai au de unde să-şi procure alimente, supermarketurile fiind închise -  micile magazine alimentare acceptă doar numerar, or puţine bancomate mai funcţionează, internetul încă nu a revenit şi deplasarea în oraş este încă riscantă.

În lipsa internetului şi a semnalelor mobile, populaţia are acces la puţine informaţii sigure şi mai mult la zvonuri dificil de verificat, scrie BBC.

Un jurnalist de la faţa locului care a cerut să nu fie numit a dezvăluit pentru CNN că au fost instalate trei puncte de control ale armatei în Almatî, în jurul reşedinţei prezidenţiale şi primăriei, şi că soldaţii trag focuri de avertisment dacă cineva vine în apropierea lor.

Kazahstan nu a mai cunoscut proteste atât de grave în 30 de ani. După demisia lui Nursultan Nazarbaiev, cel care a condus ţara autoritar de la independenţa şi până în 2019, populaţia a sperat că noul preşedinte, Kassîm-Jomart Tokaev, va face schimbări. Aşteptările le-au fost înşelate - mai mult, capitala a fost redenumită după fostul conducător, Nur-Sultan, fapt care le-a confirmat multora că vechea elită se afla încă la putere.

Pentru a calma revolta Tokaev a demis guvernul şi l-a înlăturat din fruntea Consiliului de Securitate pe cel considerat liderul de facto al ţării, Nazarbaiev.

Vneri, Tokaev spunea că situaţia a fost „stabilizată” şi că starea de urgenţă instituită în ţară - cu o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii - începe să dea roade, deşi „teroriştii continuă să devasteze proprietatea privată şi publică şi să folosească arme împotriva cetăţenilor”.

„Am dat ordin agenţilor de aplicare a legii şi armatei să deschidă focul fără avertisment”, a adăugat el.

Ulterior, Tokaev scria pe Twitter că 20.000 de „bandiţi şi terorişti” au efectuat cel puţin „şase valuri de atacuri” în Almatî şi că nu se va negocia cu aceştia, „trebuie să-i ucidem”.

„Bandiţii şi teroriştii erau bine antrenaţi, organizaţi şi comandaţi dintr-un centru special. Unii dintre ei nu vorbeau kazaha", a scris pe Twitter preşedintele Kazahstanului. „Au fost cel puţin şase valuri de atacuri teroriste în Alma-Ata, şi un total de 20.000 de terorişti". 

Tokaev a încercat să prezinte revolta populară nu ca nemulţumiri care au degenerat în violenţă ci ca o acţiune organizată provenită din celule deja existente şi coordonată de „specialişti antrenaţi în sabotaj ideologic, folosind abil dezinformarea sau ştiri false şi cu capacitatea de a manipula starea de spirit a populaţiei”,relatează CNN.

„Acţiunile lor au demonstrat existenţa unui plan clar de atac asupra facilităţilor armatei, administraţiei şi clădirilor publice din ţară, acţiuni coordonate, pregătire de luptă şi bestialitate. Trebuie nimiciţi”, a spus Tokaev.

Protestatarii neagă această caracterizare.

„Nu suntem nici bandiţi, nici terorişti”, a spus o femeie. „Singurul lucru care înfloreşte aici este corupţia”.

Un alt protestatar a declarat pentru CNN că cetăţenii „vor adevărul”: „Guvernul este bogat, în schimb, toţi aceşti oameni de aici au împrumuturi de plătit. Avem durerea noastră şi vrem să o împărtăşim”.

Experţii spun că populaţia a răbufnit după furia trezită de creşterea preţurilor la carburanţi, exprimându-şi nemulţumiri la adresa guvernului din cauza corupţiei, standardelor scăzute de trai, sărăciei şi şomajului în naţiunea bogată în petrol.

„Este un guvern foarte detaşat de realitatea din ţară, pentru că nu are instituţii prin care cetăţenii să protesteze; singura cale este să iasă pe străzi”, a declarat pentru CNN Paul Stronski de la Carnegie Endowment for International Peace.

Protestatarii din Almaty ar fi luat cu asalt aeroportul, au pătruns în clădirile guvernamentale şi au incendiat primăria, a informat presa locală. S-a scris despre zeci de morţi şi sute de răniţi în confruntările de joi . Au circulat, de asemenea, relatări despre oprirea internetului la nivel naţional şi pagube în alte oraşe mari, deşi Tokaev a asigurat că internetul este restabilit pe măsură ce situaţia se stabilizează. Autorităţile au declarat anterior o stare de urgenţă la nivel naţional, cu restricţii de circulaţie până pe 19 ianuarie, potrivit presei locale.

Aeroportul Internaţional Almaty este închis până pe 9 ianuarie, a declarat Ministerul Industriei şi Dezvoltării Infrastructurii din Kazahstan al Republicii Kazahstan, potrivit radiodifuzorului de stat Khabar 24. Peste 20 de zboruri internaţionale au fost anulate până acum.

Zborurile către şi dinspre capitala, Nursultan, au fost restabilite, a informat Khabar 24.

În discursul său televizat, Tokaev a subliniat că adunările paşnice au fost legalizate în 2020 pentru a promova democraţia doar că apelurile din străinătate în vederea unei soluţii paşnice sunt „prostii”.

„Ce fel de negocieri pot exista cu criminalii?” a adăugat Tokaev.

Tokaev a declarat că un contingent al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianţă militară condusă de Rusia şiformată din foste state sovietice, a sosit în ţară „pentru o perioadă scurtă de timp” pentru a-a îndeplini misiuni de apărare şi sprijin. Secretarul general al organizaţiei, Stanislav Zas, a declarat agenţiei de presă ruse Sputnik că aproximativ 3.600 de angajaţi CSTO vor fi dislocaţi în Kazahstan pentru a proteja facilităţile guvernamentale şi strategice şi pentru a ajuta la menţinerea ordinii publice. Agenţia de ştiri de stat rusă TASS a raportat că o brigadă de forţe aeriene a sosit în Kazahstan.

Un contingent de 70 de IL-76-uri şi cinci avioane de transport AN-124 au livrat personal militar şi echipamente forţelor CSTO „nonstop”, a anunţat vineri ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Tokayev le-a mulţumit şefilor ţărilor CSTO pentru sprijinul acordat şi în special preşedintelui rus Vladimir Putin pentru că „foarte prompt şi, cel mai important, într-o manieră prietenoasă a răspuns călduros apelulului meu”.

Liderul kazah a mulţumit, de asemenea, preşedintelui chinez Xi Jinping, preşedinţilor celorlalte ţări membre CSTO, Turciei şi „liderilor ONU şi ale altor organizaţii internaţionale pentru cuvintele de sprijin.

Kazahstanul, a noua naţiune din lume  după suprafaţă şi cea mai mare economie a Asiei Centrale, s-a lăudat adesea cu stabilitatea sa într-o regiune care şi-a avut cota sa de conflict.

Scena politică a fost dominată de un singur om chiar înainte de independenţa din 1991 -Nursultan Nazarbaiev - fostul oficial al Partidului Comunist a condus timp de aproape trei decenii într-o manieră autocratică, stârnind îngrijorare internaţională, după ce autorităţile au reprimat cu duritate protestele, au încarcerat opozanţi şi au înăbuşit libertatea presei, potrivit grupurilor pentru drepturile omului. Criticii regimului l-au acuzat pe Nazarbaiev că şi-a numit membri ai familiei şi aliaţi în funcţii-cheie în guvern şi se crede că familia lui controlează o mare parte a economiei kazahe, a relatat Reuters.

Nazarbaiev este cunoscut în Occident mai ales pentru că a renunţat la armamentul nuclear şi pentru mutarea capitalei în oraşul futurist Astana -- care a fost redenumit ulterior Nur-Sultan.

Vineri, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că SUA sunt încă „foarte preocupate de starea de urgenţă în curs de desfăşurare” în Kazahstan şi au întrebări cu privire la solicitărea ţării pentru trimiterea de forţe de menţinere a păcii de la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, o alianţă a fostelor state sovietice care include Rusia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite