Scandalul bebeluşilor modificaţi genetic: cercetătorul chinez ar putea fi executat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
He Jiankui FOTO AFP
He Jiankui FOTO AFP

Omul de ştiinţă chinez care susţine că anul trecut a modificat genetic doi copii se află în arest la domiciliu şi riscă pedeapsa capitală.

He Jiankui ar putea fi acuzat de mită şi corupţie, infracţiuni care în China sunt pedepsite cu moartea. 

„China execută mai mulţi oameni decât oricare altă ţară din lume. De cele mai multe ori, suspecţii nu au acces la avocaţi în timpul etapelor-cheie ale procesului, iar tortura este folosită frecvent pentru a extrage confesiuni forţate. În cazurile extrem de politizate, procesul este adesea un simplu spectacol cu ​​rezultatul deja hotărât“, a declarat William Nee, cercetător chinez la Amnesty International. 

Colegi ai doctorului au vorbit despre pedeapsa severă pe care geneticianul o riscă după ce ar fi pus în pericol vieţile copiilor. Profesorul Robin Lovell-Badge, expert în genetică la Institutul Francis Crick din Londra, a spus într-o conferinţă că „există ceva oameni executaţi pentru corupţie“. 

     

Surse citate de presa internaţională susţin că cercetătorul este supravegheat constant, încă din decembrie, de gărzi armate după ce a primit ameninţări cu moartea. Nu este clar dacă se află în arest la domiciliu, într-un apartament, sau dacă forţele de ordine se află acolo pentru a-l proteja. 

Profesorul Robin Lovell-Badge suspectează că ambele variante sunt plauzibile. „Toate rapoartele sugerează că se află într-un apartament pus la dispoziţie de universitate şi există un număr destul de mare de paznici. Nu este clar dacă e sub pază, adică în arest la domiciliu, sau dacă forţele de ordine sunt acolo ca să-l protejeze. Le suspectez pe amândouă. Există o anchetă oficială condusă de ministerele ştiinţei şi sănătăţii. O mulţime de oameni îşi vor pierde locul de muncă, probabil, că nu e singurul implicat. Întrebarea e cum de i-a convins să facă asta. Ar putea primi tot felul de acuzaţii de corupţie", a spus profesorul Lovell-Badge la o conferinţă citată de The Telegraph.

Doctorul He Jiankui are pregătire ca fizician, nu ca biolog, prin urmare nu era calificat să facă singur cercetarea care i-a permis să modifice gena care previne infecţia cu HIV. Cel mai probabil, şi-a folosit propria avere de 40 de milioane de lire sterline pentru a finanţa proiectul şi a recrutat în privat cercetători foarte instruiţi pentru efectuarea editării genetice. 

„El credea cu adevărat că face bine, că ceea ce făcea e foarte important pentru omenire“, a adăugat profesorul Lovell-Badge.

Cei doi copii, LuLu şi Nana, s-au născut în octombrie şi ar fi fost concepuţi cu o rezistenţă la infecţia cu virusul HIV, însă există riscul ca generaţiile viitoare să fie afectate de modificările genetice. Identităţile părinţilor nu au fost dezvăluite, dar cercetătorul asiatic a spus că tatăl lor este seropozitiv şi a dorit ca fiicele lui să nu sufere din cauza discriminărilor la care sunt supuse persoanele infectate cu HIV.

Editarea genelor este interzisă în multe părţi ale lumii, iar cercetătorii spun că dacă afirmaţiile doctorului He sunt adevărate, experimentul „monstruos“ nu are acoperire morală sau etică.

captura
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite