Scandal de corupţie la nivel înalt în Coreea de Sud. Premierul Lee Wan-koo şi-a anunţat demisia

Scandal de corupţie la nivel înalt în Coreea de Sud. Premierul Lee Wan-koo şi-a anunţat demisia

Premierul sud-coreean Lee Wan-koo a demisionat în urma unui scandal de corupţie

Premierul sud-coreean Lee Wan-koo, implicat într-un scandal de corupţie la fel ca alţi responsabili din anturajul preşedintelui Park Geun-Hye, şi-a anunţat luni demisia. Conducerea reuniunilor Cabinetului a fost transferată vicepremierului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prim-ministrul Lee Wan-koo şi alţi şapte politicieni cu legături cu preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye sunt anchetaţi. O echipă specială de procurori a fost creată pentru a investiga cazul.
 
Scandalul de corupţie a luat maploare după sinuciderea unui puternic om de afaceri care, înainte de a muri, a spus că a dat bani premierului, precum şi altor două persoane din anturajul preşedintelui, care tocmai a declanşat un război corupţiei, promiţând că va fi pedepsit „oricine“ se face vinovat de delicte economice.
 
Magnatul Sung Woan-jong, a fost găsit spânzurat de un copac, la Seul, pe 9 aprilie, o aparentă sinucidere. Omul de afaceri era anchetat pentru fraudă şi mită şi a lăsat un bilet de adio cu o listă a numelor şi sumelor de bani pe care le-a dat unor oficiali de rang înalt, printre care şi colaboratori ai preşedintei.
 
Preşedinta Park Geun-hye este la curent cu intenţia premierului de a demisiona, despre care a afirmat că este "regretabilă", potrivit biroului preşedinţiei. 
 
Premierul sud-corean a negat ferm acuzaţiile care i se aduc, în contextul escaladării scandalului. „Dacă există vreo probă, îmi voi da viaţa. Ca premier, voi accepta mai întâi ancheta Procuraturii“, a spus el. Premierul refuzase până acum să răspundă la apelurile lansate de Noua alianţă politică pentru democraţie (NAPD), principala formaţiune de opoziţie, de a se retrage din funcţie.
 
Park Geun-hye a declarat că ia acuzaţiile foarte în serios. Înainte să plece într-o vizită în America Centrală şi de Sud, ea a condamnat corupţia politicienilor sud-coreeni. "Corupţia şi răul adânc înrădăcinat sunt probleme care conduc la luarea vieţii oamenilor. Luăm acest lucru foarte în serios", a spus ea. 
 
"Este necesar să ne asigurăm că punem această probemă ca problemă de reformă politică. Nu voi ierta pe nimeni care se face vinovat de corupţie", a avertizat preşedinta. Şefa staului sud-corean se află în Peru şi urmează să revină în ţară pe 27 aprilie, când trebuie să aprobe demisia şefului Executivului.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările