„Roboţii ucigaşi“ pun pe jar lumea ştiinţifică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O campanie împotriva dezvoltării de roboţi-ucigaşi a fost demarată în anul 2013, când a fost organizat un protest la Londra, în faţa Parlamentului Foto: Guliver / Getty Images
O campanie împotriva dezvoltării de roboţi-ucigaşi a fost demarată în anul 2013, când a fost organizat un protest la Londra, în faţa Parlamentului Foto: Guliver / Getty Images

O celebră universitate sud-coreeană este suspectată că a vrut să pună la punct „roboţi ucigaşi“ în urma unui parteneriat cu un fabricant de arme. Ca urmare, 57 de experţi şi cercetători în domeniul inteligenţei artificiale au ameninţat să boicoteze orice tip de colaborare cu instituţia în cauză.

Experţii internaţionali s-au declarat îngrijoraţi de proiectele ce vizează dezvoltarea unei inteligenţe artificiale pentru arme ce s-ar traduce prin crearea unor roboţi ucigaşi sau unor arme autonome, relatează presa rusă.

Ca urmare, aceştia au adresat o scrisoare deschisă Institutului coreean avansat pentru ştiinţă şi tehnologie (Korea Advanced Institute of Science and Technology - KAIST), ameninţând să înceteze colaborarea cu prestigioasa universitate sud-coreeană, ca urmare a unui parteneriat al acesteia cu fabricantul de arme Hanwha Systems.

„În calitate de cercetători şi ingineri care lucrează în domeniul inteligenţei artificiale şi al roboticii, suntem foarte preocupaţi de deschiderea unui «centru de cercetare pentru convergenţa apărării naţionale şi inteligenţei artificiale» la KAIST , în colaborare cu Hanwha Systems. S-a relatat că obiectivele acestui centru sunt «dezvoltarea tehnologiilor inteligenţei artificiale (AI) care să se aplice armelor militare»“, se arată în respectivul document.

„Dacă vor fi dezvoltate, armele autonome vor reprezenta a treia revoluţie în materie de război. Ele vor permite ca războiul să fie mai rapid şi la o scară mai mare ca niciodată. Au potenţialul de a fi arme ale terorii. Despoţii şi teroriştii le-ar putea utiliza împotriva populaţiei nevinovate, suprimând orice constrângere etică. Dacă se va deschide, această cutie a Pandorei va fi dificil de închis“, au adăugat experţii. 

Totodată, ei au afirmat că grupul Hanwha este implicat în producţia unor arme ce sunt interzise în virtutea Convenţiei Naţiunilor Unite.

De cealaltă parte, preşedintele KAIST, Sung-Chul Shin, s-a declarat, într-un comunicat, dezamăgit de apariţia acestei mişcări de boicot. „KAIST nu are intenţia de a se angaja în dezvoltarea armelor autonome letale şi a roboţilor ucigaşi“, a declarat acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite