Rezerva de plutoniu a Japoniei stârneşte îngrijorare

Rezerva de
plutoniu a Japoniei stârneşte îngrijorare

FOTO Getty Images

Japonia a acumulat suficient plutoniu pentru a face 6.000 de bombe atomice, într-un program care are scopul de a alimenta centralele nucleare, însă există o îngrijorare crescândă privind vulnerabilitatea acestui stoc nuclear în faţa teroriştilor şi a dezastrelor naturale, conform AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Japonia este de mult timp singura ţară din lume care nu este înarmată nuclear, dar are un program de reprocesare a combustibilului nuclear din centralele sale, în plutoniu.

Marţi, o înţelegere veche de zece ani cu Statele Unite, care permite Japoniei să recicleze plutoniul, a fost reînnoită, însă pactul poate fi anulat de oricare dintre cele două părţi, cu un preaviz de doar şase luni. 

Reprocesarea are scopul de a crea o sursă de combustibil nouă şi fără emisii, pentru Japonia, care este o ţară săracă în resurse naturale. Însă mărimea rezervei a început să atragă critici, chiar şi din partea propriilor aliaţi.

Plutoniul poate fi folosit la crearea armelor atomice. Chiar dacă Japonia a promis că materialul nu va fi niciodată utilizat în scopuri militare, în prezent a adunat o cantitate de plutoniu mai mare decât ar putea folosi, din moment ce multe din centralele nucleare ale ţării sunt încă închise în urma dezastrului de la Fukushima, din 2011.

Experţii avertizează că rezerva în creştere poate încuraja alte puteri din regiune, inclusiv China, să insiste asupra unei capacităţi similare de reprocesare, crescând, în Asia, cantitatea de plutoniu care poate fi folosit pentru arme nucleare. Unii dintre aceştia susţin şi că statul nord-coreean ar putea folosi aceasta rezervă a Japoniei drept un pretext pentru a evita denuclearizarea.

În această lună, Guvernul japonez a promis pentru prima dată că „se va ocupa de o reducere a stocului de plutoniu”, însă nu a prezentat un plan concret.

Comisia pentru energie atomică a niponilor plănuieşte să impună o limită pentru rezerva nucleară, care acum e la zece tone în interiorul ţării şi la 37 de tone trimise pentru reprocesare în Marea Britanie şi Franţa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: