Revolte în Kazahstan. Preşedintele Tokaev îl acuză pe predecesorul său, Nursultan Nazarbaev, că a creat o „castă a bogaţilor“

Revolte în Kazahstan. Preşedintele Tokaev îl acuză pe predecesorul său, Nursultan Nazarbaev, că a creat o „castă a bogaţilor“

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, l-a acuzat marţi pe puternicul său mentor şi predecesor, Nursultan Nazarbaev, că a favorizat apariţia unei „caste a bogaţilor” care domină această ţară bogată în hidrocarburi şi populaţia sa, la o săptămână după revoltele sângeroase declanşate pe fondul unei nemulţumiri sociale, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Din cauza primului preşedinte, Elbasî (şeful naţiunii - n.r.), în ţară a apărut o castă de companii foarte profitabile, oameni foarte bogaţi. Cred că a venit timpul să plătim tribut poporului din Kazahstan”, a spus Tokaev.
 
Fiicele, ginerii, nepoţii şi alte rude ale fostului preşedinte Nazarbaev controlează poziţii şi interese economice extrem de importante în această ţară din Asia Centrală.
 
Parlamentul Kazahstanului a aprobat marţi numirea lui Alihan Smailov, în vârstă de 49 de ani, în calitate de prim-ministru al ţării, funcţie pentru care a fost propus de preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev.
 
Smailov a preluat cu titlu interimar conducerea guvernului la 5 ianuarie, pe fondul protestelor violente înregistrate în această ţară central-asiatică în ultima săptămână şi care l-au făcut pe Tokaev să demită executivul anterior, condus de Askar Mamin. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările