Revolte în Kazahstan. Preşedintele a autorizat forţele de ordine „să tragă fără avertisment”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiv[
Foto Arhiv[

Conducătorul autoritar din Kazahstan a anunţat într-un discurs televizat că a autorizat forţele de securitate „să tragă fără avertisment”, cu scopul de a pune capăt revoltelor care zguduie ţara, şi a respins orice negocieri cu protestatarii, relatează AFP, citat de news.ro.

”Teroriştii contnuă să distrugă bunuri şi să folosească arme împotriva cetăţenilor”, a acuzat el într-o alocuţiune televizată.

Preşedintele ţării din Asia Centrală a anunţat că a restabilit „ordinea constituţională” după ce a solicitat ajutor de la partenerii săi din alianţa militară de securitate a fostelor state sovietice, condusă de Rusia.

Preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev a precizat că „20.000 de bandiţi” au asaltat cel mai mare orş al ţării Almatî care a devenit epicentrul protestelor după ce scânteia s-a aprins pe 2 ianuarie în vestul ţării, după creşterea bruscă a gazului lichid lichefiat, combustibilul auto folosit în Kazahstan.

Acesta respins orice posibilitate de a negocia cu protestatari şi a ameninţat cu ”eliminarea” ”bandiţilor înarmaţi”, după mai multe zile de încleştări sângeroase.

Lichidarea acestora ”va avea loc în scurt timp”, a asigurat el.

Potrivit lui Kasim-Jomart Tokaiev, cel mai mare oraş din ţară, Almaty, a fost atacat de ”20..000 de bandiţi” cu un ”plan clar” şi un ”nivel înalt de pregătire de luptă”.Kasim-Jomart Tokaiev a respins orice posibilitate de a negocia cu protestatari şi a ameninţat cu ”eliminarea” ”bandiţilor înarmaţi”, după mai multe zile de revolte sângeroase în Kazahstan.

Lichidarea acestora ”va avea loc în scurt timp”, a asigurat el.

Potrivit lui Kasim-Jomart Tokaiev, cel mai mare oraş din ţară, Almaty, a fost atacat de ”20.000 de bandiţi” cu un ”plan clar” şi un ”nivel înalt de pregătire de luptă”.

Fără a aduce în sprijin, acesta a mai spus că revolta a fost stârnită de „terorişti” antrenaţi în străinătate, în timp ce ministrul de interne a vorbit de uciderea a 26 de „criminali înarmaţi”, o unică cifră oficială a morţilor din rândul protestatarilor, autorităţile limitându-se a oferi numărul de morţi din cadrul poliţiei şi gărzii naţionale, şi anume 18.

În cadrul unui discurs televizat Tokaev a mai anunţat şi sosirea forţelor de menţinere a păcii trimise de Rusia şi state-partenere din regiune la solicitarea sa şi care vor rămâne în ţară pentru a asigura securitatea.

În total trupele din Organizaţia Tratatului Colectiv de Securitate însumează circa 2.500 de militari, o forţă care ar putea fi suplimentată la nevoie, a spus secretarul general al alianţei. În acelaşi discurs, preşedintele kazah i-a mulţumit preşedintelui rus Vladimir Putin pentru că a trimis trupe - anterior, Takaev dăduse curs unor solicitări ale protestatarilor, promiţând că preţurile la combustibil vor fi plafonate pentru următoarele 6 luni şi înlăturându-l pe fostul preşedinte, considerat liderul de facto al ţării şi un aliat al lui Putin, de la şefia Consiliului de Securitate.Nu este clar dacă asta i-a mulţumit pe protestatarii care au luat cu asalt clădirile guvernamentale, reşedinţa prezidenţială şi pentru scurt timp aeroportul din Almatî.

”Îi mulţumesc în mod special preşedintelui rus Vladimir Putin. El a răspuns foarte rapid şi mai ales amical apelului meu”, a declarat Kasim-Jomart Tokaiev.

Forţele de ordine au dispersat joi seara protestatarii din Piaţa Republicii din Almatî, însă vineri se mai puteau auzi împuşcături în apropiere de piaţă.

Vineri dimineaţa, preşedintele kazah Kassim-Jomart Tokaev a declarat că „ordinea constituţională” fost restabilită în mare parte în ţara din Asia Centrală zguduită de revolte violente de aproape o săptămână, relatează Reuters. Potrivit presei internaţionale ar fi zeci de morţi şi mii de arestaţi în rândul protestatarilor.

Kazahstan, învecinată în nord cu Rusia şi cu China în est, este o ţară întinsă din Asia Centrală, cu bogate resurse minerale, 3% dintre rezervele globale de petrol şi sectoare importante de gaze şi cărbune. O republică majoritar musulmană are şi o largă minoritate de etnici ruşi,iar de când şi-a câştigat independenţa a fost în mare parte ferită de revoltele populare care au zguduit alte ţări din Asia Centrală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite